Kategorier
Immunceller mot kreft øker sin aktivitet ved faste
Helsemagasinet lanserer podkast! Først ut er professor Marit Inngjerdingen, professor ved Avdeling for farmakologi ved Institutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo.
Immunceller som bekjemper kreft kan tilpasse seg til å bruke fett som energi. De såkalte NK-cellene – natural killers – kan drepe kreftceller, og de blir mer aktive ved faste, forteller professor Marit Inngjerdingen i Helsemagasinets podkast. (Nederst på siden finner du lenke til podkasten.)

NK-cellene dreper kreftceller ved hjelp av små «drapstorpedoer» som NK-cellene skiller ut. På fagspråket kalles de vesikler.
Vi har både et medfødt og et ervervet immunforsvar. En del av det medfødte består av NK-celler. Det er immunceller som spesialiserer seg på å drepe kreftceller. Kunnskap om hvordan faste påvirker NK-celler kan få stor betydning for behandling av kreft i fremtiden, viser en dyrestudie fra 2024.
Forskning tyder på at disse cellene fungerer godt i et surt og fiendtlig miljø. Kan de brukes i terapi?
Marit er én av få i verden som forsker på temaet, det er kun åtte forskningsgrupper i verden som jobber med det.
– NK-cellen kommer seg ikke inn i en svulst fordi det er surt i kreftcellen. Når immuncellene kommer til kreftceller, blir de skrudd av. Forskning tyder på at disse cellene fungerer godt i et surt og fiendtlig miljø. Kan de brukes i terapi?
For å finne svar «dyrker og høster» Marit og kollegene Universitetet i Oslo vesikler. Siden tester de om de dyrkede dreper kreftceller.
Hør Marit Inngerdingen om:
- Standard behandling og alternative metoder i synergi.
- Polariseringen og skråsikkerhet rundt «skolemedisin» og «alternativ».
- Kreftceller elsker sukker.
- Medisinske planter i Norge brukt i tradisjonell medisin.
- At Marit og kolleger fant 74 medisinplanter i Norge mot mage-tarmpalger, inflammatoriske lidelser og autoimmune sykdommer.
- Det uutnyttede potensialet i naturen for nye medisiner.
- Skiftet i kosthold og levevaner i sammenheng med moderne sykdommer og lidelser.