Skip to main content

Immunterapi ved allergi

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Fra allmennpraksis»]Lege/naturlege Stig Bruset er spes. allmennmedisin. Lierskogen Legekontor har egne treningslokaler.[/gdlr_box_icon]

Stian er 15 år og en ivrig fotballspiller. De siste årene er han blitt stadig mer allergisk, særlig mot gresspollen. Dette er svært leit, for han blir tett i luftveiene og får sterk kløe i øynene når han trener og spiller på gressbaner. Han har forsøkt nesespray og øyedråper sammen med allergitabletter uten at dette har gitt tilstrekkelig lindring, og han har flere ganger måttet gå av banen på grunn plagene. I 2010 fikk han også en kortisonsprøyte som bare hjalp noen uker.

Han kommer sammen med mor, som har lest en artikkel i avisa om vaksiner mot allergi, og de ønsker å prøve dette. I likhet med mange andre har de fått inntrykk at noen få sprøyter vil gjøre at man blir kvitt allergien.

Jeg starter med å forklare at allergivaksinasjon er en omfattende prosedyre som bør starte høsten før allergisesongen. Prosedyren består av en serie sprøyter som tas en gang per uke en periode, og behandlingen strekker seg ofte over to til tre år. Effekten er varierende, og ikke alle får hjelp. Bivirkningene kan være alvorlige, allergiske reaksjoner, og man må derfor ha adrenalin i beredskap.

LES OGSÅ  Triklosan, parabener og allergi

Når det gjelder gressallergi, finnes det faktisk en ”vaksine” basert på tabletter, som sjeldent gir alvorlig allergiske reaksjoner. Fordelen med tabletter er at de påvirker slimhinnene direkte, og det er jo der den allergiske reaksjonen foregår. En ulempe ved begge metodene er prisen, som beløper seg til 8-12 000 kroner per år og inkluderer flere legebesøk.

Stians mor spør om alternativ behandling, og jeg nevner da homøopatisk fortynnede preparater av gresspollen. De gis i tabletter som inneholder små mengder blandede gresspollen, som gjør at kroppen gradvis bygger opp toleransen. Prinsippet er egentlig ikke homøopati, men kalles desensibilisering eller isopati. Dette er faktisk et område hvor skolemedisin og homøopati er nær hverandre. Prinsippet om å bruke sterkt fortynnede tabletter av det man er allergisk mot, er nemlig likt hos begge.

Metoden ble for alvor populær på slutten av 1990-tallet da en studie fra Skottland viste at pasienter med pollenallergi kunne halvere forbruket av allergimedikamenter allerede første sesong. Forskjellen er stor i pris, og en kur med Adrisin eller Rhinoplex 10, som er merkenavn på medikamentene, koster ca. 200 kroner.

Stian velger homøopati, og vi følger et behandlingsskjema der han begynner seks uker før forventet pollensesong. Han tar en tablett morgen og kveld første uke, to om morgenen og kvelden neste uke og tre tabletter morgen og kveld siste uke. På denne måten ”venner” kroppen seg til økende doser av gresspollen i stedet for å få sjokk når sesongen starter.

Tablettene er enkle å ta og suges en stund i munnen for å gi bedre effekt. Det bør være en til tre ukers opphold før gresspollensesongen starter, for virkningen vil være dårligere om man tar tablettene samtidig som det er gresspollen i lufta.

LES OGSÅ  Får barn som er eksponert for kjæledyr i spedbarnsalderen, færre matallergier?

Ved neste kontroll før ferien er Stian svært fornøyd. Dette er hans beste sesong på flere år, og han har redusert medikamentbruken kraftig. Det ble ikke nødvendig med kortisonsprøyte i år, og han har i perioder klart seg kun med nesespray og øyedråper. I og med at Stien tydeligvis reagerer positivt på immunterapien, kan han forvente å bli bedre for hver sesong hvis han fortsetter med denne behandlingen. Kanskje blir han kvitt allergien i løpet av noen år. 


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner