Skip to main content

Insektspray kan påvirke læring og atferd

Vanlig insektspray som regelmessig brukes i folks hjem, kan påvirke utviklingen og læreevnen til små barn. Til og med nyere produkter som er antatt å være tryggere, påvirker barn, og dette kan skje allerede i mors liv.

I en ny studie har nordamerikanske forskere fulgt 725 gravide kvinner over tid. Det ble målt innhold av to kjemiske stoffer, PBO (piperonylbutoksid) og permethrin, i lufta hjemme hos kvinnene da de var i siste tredel av svangerskapet. I tillegg ble innholdet av permethrin analysert i navlestrengblod og morens blod ved fødselen. Siden ble barnas kognitive og motoriske utvikling undersøkt da de var fylt tre år. Det ble ikke funnet noen negative effekter av permethrin, men barn som hadde hatt økt eksponering for PBO, hadde forsinket mental utvikling ved treårsalder. Mødrene til disse barna hadde regelmessig brukt insektspray i sine hjem. De fleste av produktene inneholdt PBO, som siden 2001 er blitt brukt i mange insektsprayer som et antatt tryggere alternativ til tidligere brukte stoffer. IM

Kilde:

Horton MK, Rundle A, Camann DE mfl. Impact of prenatal exposure to piperonyl butoxide and permethrin on 36-month neurodevelopment. Pediatrics 2011; 127: e699-e706.

LES OGSÅ  Lær å lese ved å skrive for hånd

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner