Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2011 > Insektspray kan påvirke læring og atferd

Insektspray kan påvirke læring og atferd

Vanlig insektspray som regelmessig brukes i folks hjem, kan påvirke utviklingen og læreevnen til små barn. Til og med nyere produkter som er antatt å være tryggere, påvirker barn, og dette kan skje allerede i mors liv.

I en ny studie har nordamerikanske forskere fulgt 725 gravide kvinner over tid. Det ble målt innhold av to kjemiske stoffer, PBO (piperonylbutoksid) og permethrin, i lufta hjemme hos kvinnene da de var i siste tredel av svangerskapet. I tillegg ble innholdet av permethrin analysert i navlestrengblod og morens blod ved fødselen. Siden ble barnas kognitive og motoriske utvikling undersøkt da de var fylt tre år. Det ble ikke funnet noen negative effekter av permethrin, men barn som hadde hatt økt eksponering for PBO, hadde forsinket mental utvikling ved treårsalder. Mødrene til disse barna hadde regelmessig brukt insektspray i sine hjem. De fleste av produktene inneholdt PBO, som siden 2001 er blitt brukt i mange insektsprayer som et antatt tryggere alternativ til tidligere brukte stoffer. IM

Kilde:

Horton MK, Rundle A, Camann DE mfl. Impact of prenatal exposure to piperonyl butoxide and permethrin on 36-month neurodevelopment. Pediatrics 2011; 127: e699-e706.

You may also like
Brus og barnløshet
Kosthold og fruktbarhet
Gravide kvinner bør unngå magnetfelt
Vitamin C mot kikhoste – del I

Legg igjen et svar