Skip to main content

Insulinresistens og infertilitet

 

Tekst Anne-Grete Lavik-Haug .    Foto Shutterstock

Eva på 34 år hadde påvist polycystisk ovariesyndrom og var plaget med uregelmessige og tidvis kraftige menstruasjoner, kviser og bukfedme. Hun hadde også hyppig hodepine, forstoppelse og løs mage om hverandre og følte seg sliten.

Eva var glad i gjærbakst og pasta, men hun valgte alltid grove kornsorter når hun kunne det. Hun spiste 1–2 mellommåltider bestående av yoghurt og frukt hver dag og var forsiktig med fett. Til brød og knekkebrød var lettmargariner førstevalg. Pepsi Max var en fast følgesvenn som hun motvillig fortalte om.

For meg var symptomene hennes et uttrykk for en hormonell ubalanse med utgangspunkt i mulig insulinresistens og prediabetes. Jeg ba henne oppsøke fastlegen for å ta blodprøver som kunne indikere avvikende blodsukkerregulering, vitamin- og mineralnivå samt stoffskifte- og lipidverdier. Svaret på disse verdiene ville påvirke hvilke råd som var riktige for henne.

Fram til blodprøvesvarene forelå fikk Eva konkrete menyforslag som inneholdt mer fett og grønnsaker enn hun tidligere hadde spist, samt litt kjøtt. Grønnsakene ble tilpasset en LAV FODMAP-protokoll, og hun fulgte denne først i to uker. Videre anbefalte jeg henne å starte med rolig og forsiktig trening i samråd med en av klinikkens fysioterapeuter.

LES OGSÅ  Ufrivillig barnløs – soneterapi og akupunktur hjelper

Hun kom glad tilbake etter denne perioden og fortalte at fordøyelsen var bedre og at hun allerede følte seg lettere i kroppen og hodet. Eva opplevet ikke lenger forstoppelse eller diaré. Da hun kuttet ut PepsiMax, hadde hun to smertefulle dager med voldsom hodepine. Jeg hadde forberedt henne på dette, så hun stålsatte seg og bekreftet etterpå at det var verd det.

Da blodprøvene forelå, indikerte de blant annet prediabetes. Legen ønsket først å regulere dette med medikamenter, men de ble enige om å ta nye blodprøver etter tre måneder for å teste effekten av hennes livsstilsendring.

Eva fulgte mine menyplaner med tilpassede mengder gode fettkilder (særlig omega-3-fettsyrer) samt gode kilder til vitaminer og mineraler. Hun var bekymret for å gi slipp på mellommåltidene, som hun mente var nødvendige for å holde et jevnt blodsukker. Jeg ba henne følge mine menyforslag, men at hun ved behov kunne gjøre som hun pleide.

Etter noen dager med mer fett til frokost og lunsj var behovet for mellommåltider endret. Maten gjorde henne mett, og hun fungerte fint uten mat i flere timer enn tidligere.

Etter ytterligere seks uker tok vi en ”statussjekk”. Klærne hennes var nå blitt for store, og hun sa huden var mykere med nesten ingen kviser igjen. Det beste var kanskje at hun hadde glemt anfallene med hodepine.

Eva merket etter hvert hva som fungerte for henne, og sa at opplevelsen av en sterkere og friskere kropp virket sterkt motiverende. Menstruasjonssyklus normaliserte seg over tid, og blødningene var ikke lenger plagsomme. Hun opplevde det nye kostholdet som annerledes og utfordrende i begynnelsen. Ferdigmaten forsvant gradvis ut av kjøkkenet hennes. Eva testet ulike varianter av selvlagde juicer og smudier, enkle ovnsbakte matretter og begynte etter hvert også å variere kostholdet med tradisjonsrik mat som kjøttkraft og fermenterte grønnsaker. Hun var blitt glad i å gå turer og merket at det gjorde henne godt.

LES OGSÅ  Insulinresistens kan framskynde kognitiv svekkelse

Oppfølgende blodprøver hos fastlegen viste lavere fastende blodsukker og bedre insulinsensitivitet.

Mange måneder senere mottok jeg et kort fra henne med bilde av en nydelig, trinn liten baby. Under bildet sto det: ”Kjære Anne-Grete! Drømmen er blitt virkelighet.” Hun hadde ikke nevnt ønsket om barn for meg. Enkelte livsstilsendringer kan ha uventede bivirkninger.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om artikkelforfatteren»]

Anne-Grete Lavik-Haug (f. 1969) er cand. scient. i nevrofysiologi fra Universitetet i Oslo (2001). Hun har jobbet hos AstraZeneca som CRA/kontroll av kliniske data ved utprøving av medikamenter, og 14 år i Statens legemiddelverk som forsker/klinisk utreder. Lavik-Haug har tilleggsutdanning i ernæring og MediYoga (medisinsk yoga). Hun driver eget firma, Mat er Medisin, ved Vansjøklinikken i et tverrfaglig samarbeid ved Lilleeng helsepark i Moss. Lavik-Haug har god erfaring med ernæringsveiledning ved autoimmunsykdommer, hormonelle forstyrrelser og inflammatoriske sykdommer.

E-post: anne-grete@matermedisin.no

Nettside: www.MaterMedisin.no[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner