Skip to main content

Ismannen fra Alpene

I 1991 fant to turgåere i den italienske delen av Alpene et gammelt menneskelik som var delvis dekket av is og snø og godt bevart. Det viste seg å være en mann fra bronsealderen, datert 5300 år tilbake i tid. Mannen ble gitt navnet Ötzi. Han hadde en pilspiss i skulderen som hadde gitt alvorlige skader, noe som antydet en voldelig dødsårsak.

En stor forskergruppe har nå sekvensert (kartlagt) hele arvestoffet til Ötzi, og dette antyder at han hadde brune øyne, tilhørte blodtype O og var laktoseintolerant. Sistnevnte vil si at han manglet enzymet laktase, som bryter ned laktose (melkesukker). DNA-analysen viste at han hadde en genetisk betinget økt risiko for sykdom i hjertets kransarterier, og dette kan ha bidratt til utvikling av en tidligere påvist åreforkalkning hos Ötzi. Genkartlegginga indikerte at han var infisert av bakterien Borrelia burgdorferi, noe som vitner om at Ötzi var det første dokumenterte mennesket med borreliose. IM

Kilde:

Keller A, Graefen A, Ball M mfl. New insights into the Tyrolean iceman’s origin and phenotype as inferred by whole-genome sequencing. Nature Communications 2012; 3: 698.

LES OGSÅ  Mesterlig om toppidrett, genetikk og miljø/kultur

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner