Skip to main content

Jeg, en konspirasjonsteoretiker og antivakser?

I forrige uke møtte jeg nesten 300 mennesker som har fått stempelet konspirasjonsteoretiker og antivakser. Her er mine refleksjoner.

Tekst Guro Skjelderup, journalist i Hemali.no Ytringen ble først publisert der.

I forrige uke var Julia Schreiner Benito og jeg på farten. Julia er journalist i Helsemagasinet og redaktør i Hemali.no Med oss hadde vi Torkel Snellingen, PhD i medisin. Neste år markerer han 40 år som lege. Først dro vi til Stavanger for å holde foredrag for Bindersinitiativet. Deretter til Hadeland for foredrag igjen, denne gangen på et seminar om bivirkninger.

Julia snakket om sensur i media, Torkel samlet trådene etter snart tre år med pandemi. Jeg delte mine erfaringer etter at min helse ble rasert etter svineinfluensavaksinen.
Disse to arrangementene samlet omslag 300 mennesker. Jeg har gjort meg noen refleksjoner.

Vi har blitt kalt avskum. Vi har fått skylden for å drive pandemien videre.

Konspirasjonsteoretikerne

Konspirasjonsteoretikere, antivaksere, foliehatter… Karakteristikken er mange på oss som valgte å avstå fra vaksinen. I kommentarfeltet har vi blitt kalt avskum. Vi har fått skylden for å drive pandemien videre. Mediene har reist spørsmål om vi har rett til tilgang til samfunnet. Om det er trygt å invitere oss i juleselskap.

LES OGSÅ  To tredeler færre covid-19-dødsfall med vitamin C

Da jeg så utover forsamlingen i Stavanger, var det ingen jeg ville vært redd for å invitere hjem. Paneldebatten etter at Julia, Torkel og jeg hadde holdt våre foredrag viste refleksjon, dybde og et oppriktig ønske om å forstå situasjonen vi er i.

En lege rakk opp hånda og stilte et betimelig spørsmål: «I noen miljøer får sykdommen skylden for long covid, i andre miljøer får vaksinen skylden. Hvordan skal vi vite hva som er rett?»

De store spørsmålene

Ja, hvordan kan vi vite det? Det er mange spørsmål og logiske brister, det er stygge bivirkninger, det er overdødelighet. Grupper på Facebook som Erfaringer med Covid 19 vaksinering – Norge og Talk About it Norway er ikke opprettet for å spre løgner og skape konspirasjoner. De er skapt for å nyansere, for å gi dem som strever med bivirkninger en stemme.

Felles for alle dem jeg snakket med i Stavanger og Lunner, er at det nettopp er nyansene de søker. Jeg møtte ikke én eneste konspirasjonsteoretiker, men mange sannhetssøkere. Forskjellen er stor, men den synes å ha gått tapt kommentarfelt og i massemedia.

I stedet burde vi samle oss som ett folk og sammen kreve at våre ledere gir oss svar.

La oss samle oss

Tar det oss videre når vi kaster lenker og forskningsresultater og tall mellom oss i kommentarfeltene? De færreste av oss er kvalifisert til å fullt ut forstå tall og studier. Videre har vi liten eller ingen mulighet til å vurdere sannheten i det vi leser. I en så kompleks sak som Covid 19, finnes det få svar med to streker under.

LES OGSÅ  Kan vårt elektrifiserte miljø bidra til viruspandemier?

I stedet burde vi samle oss som ett folk og sammen kreve at våre ledere gir oss svar. Det er hos dem ansvaret ligger. Å gi oss uavhengig forskning som kan gi svar, i den grad den finnes. Uansett hvilken side vi står på. At vi i det hele tatt snakker om «side», er bare trist og uvirkelig. Men sånn har det blitt.

Fortvilte foreldre

På bivirkningsseminaret møtte jeg et foreldrepar som hadde kjørt flere timer for å om mulig finne noen svar. I ett år har deres 22 år gamle sønn vært syk etter sin første dose. Det startet med hjerteposebetennelse, og fortsatte med kampen for å få riktig hjelp. Den har de fremdeles ikke fått. Hvem har ansvaret?


En ambulansesjåfør kunne fortelle om en helt ny arbeidshverdag det siste året. Om et nytt og annerledes sykdomsbilde i befolkningen, og en presset situasjon.
Det gjør inntrykk. For dette skjer akkurat nå, men uten at det får plassen det fortjener i nyhetsbildet. Da kan det virke som om det ikke skjer. Men det skjer.

Hemalis innboks taler også sitt tydelige språk. Vi får meldinger om vaksineskader, brå dødsfall og rop om hjelp. Mange kvier seg for å stå fram med sine erfaringer. Men de har et behov for i det minste å få sagt til oss hva de opplever.

For dette skjer nå, men uten at det får plassen det fortjener i nyhetsbildet. Da kan det virke som om det ikke skjer. Men det skjer.

Hvor er våre ledere nå?

Så da stiller jeg på nytt spørsmålet: Det ble holdt 230 pressekonferanser under pandemien. Som befolkning ble nærmest fjernstyrt fra podiet. Hvor er er våre ledere nå, nå som vi skal rydde opp etter to års unntakstilstand?

LES OGSÅ  Krigen mot folkehelsen

Jeg lover mine ledere at jeg aldri skal si «hva var det jeg sa» hvis de snart klyver opp på podiet og innrømmer at de kan ha tatt feil. Eller i det minste kommer med lovnaden om at hver stein skal snus til sannheten kommer for en dag.

Bridge over troubled water sang Simon and Garfunkel. La oss gjøre nettopp det. Like viktig som å finne ut av hvem som har rett, er at vi finner forsoning.


Aseem Malhotra, Astrid Stuckelberger, Ryan Cole, Alexandra Henrion-Caude, Christian Perronne og enn rekke andre internasjonale fagfolk skal fylle Klingenberg kino 19.11.
Les mer, se programmet, sikre deg billetter!

Jeg, en konspirasjonsteoretiker og antivakser? / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner