Skip to main content

– Jeg er takknemlig for at Are Thoresen finnes!

[wcm_restrict]

Det sier Anette Plahte (f. 1945) fra Bærum, som i 2015 ble rammet av lymfekreft. Etter regelmessig behandling med akupunktur og omlegging til et vegansk, sukkerfritt kosthold med mye spirer, er hun i dag kreftfri.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Iver Mysterud    

– Da jeg fikk kreftdiagnosen, ville jeg gjøre så mye som mulig for å bli frisk. Målet var å få en god alderdom, sier Anette. Etter målrettet behandling og kostholdsendring ligger alt til rette for at hun skal få det.

Opptakten


– Jeg hadde hudkreft da jeg var i 30-årene og ble operert på Radiumhospitalet. Jeg har ikke hatt tilbakefall eller komplikasjoner av dette, forteller Anette. Men for 4,5 år siden spurte hun fastlegen sin om denne krefthistorikken gjorde at hun hadde større risiko for å bli rammet av kreft på nytt. – Han ble taus, og jeg tolket dette som om jeg har en viss økt risiko, minnes Anette.

Ny kreftdiagnose

Et halvt år senere – i november 2015 – merket Anette en kul på halsen. Etter et besøk hos fastlegen ble hun sendt til Rikshospitalet for å få fjernet kulen og undersøkt den ved hjelp av en vevsprøve. Hun viste seg å ha non-Hodgkins, follikulær lymfekreft. – Dette er en relativt mild kreftform, opplyser Anette.

Hun ringte straks til sin venn, filosof Hans Kolstad, som anbefalte akupunktør Are Thoresen. Kolstad mente at Anette burde få akupunkturbehandling før hun eventuelt gikk i gang med helsevesenets behandling, og i januar 2016 fikk hun sin første nålebehandling. Det fortsatte hun med hver sjette uke i to år, og dette er en behandling Anette er veldig opptatt av.

LES OGSÅ  Brystkreft og mangel på vitamin D

Parallelt med dette gjorde Anettes datter Erle Astrup (f. 1970), som er journalist, undersøkelser om andre tiltak man kan sette inn for å bedre sin prognose. Hun oppdaget at en rekke personer var blitt bedre av kreft ved å endre kostholdet, spesielt ved å ha et høyt inntak av plantebasert mat, særlig spirer. Ett sted de har spesialisert seg på å hjelpe kreftpasienter med denne typen kosthold, er Hippokrates helseinstitutt i Florida. Anette reiste dit i februar 2016.

Før avreisen hadde legene i Norge undersøkt henne med CT og hadde påvist flere, relativt store svulster i lymfesystemet. Heldigvis for Anette var lymfekreften i en relativt rolig fase. De norske legene anbefalte henne å se an situasjonen i tre måneder før eventuell cellegiftbehandling, og i denne venteperioden passet det fint å reise til USA.

Levende mat

Anette oppholdt seg på Hippokrates helseinstitutt i tre uker, og her sto kostholdet i sentrum. Dietten var 100 prosent vegansk og inneholdt store mengder spirer. Instituttet la også vekt på at sukker- og karbohydratinntaket ble holdt lavest mulig.

Kostholdsfilosofien er basert på at ferske planter inneholder en type ”energi” som vitenskapen så langt ikke har klart å påvise. De snakker derfor om betydningen av å spise ”levende mat”, altså mat som har en slags ”livskraft”. I spirer skal det være ekstra mye av denne livskraften. Varmebehandling kan ødelegge den.


Siden en rekke personer har klart å bli bedre av kreft etter å ha fulgt kostholdet som Hippokrates helseinstitutt anbefaler, fulgte Anette opplegget til punkt og prikke. Hun spiste mye grønnsaker, spirer, bønner og linser og drakk grønne juicer og kokosmelk. Juice av hvetegress anses å være særlig viktig, likeså brokkolispirer. All mat ble tilberedt så skånsomt som mulig. For å få i seg store mengder grønnsaker ble de finmalt så forsiktig som mulig, uten bruk av utstyr som utvikler varme. – Jeg likte dietten veldig godt, sier Anette.

LES OGSÅ  Hva er mennesker best tilpasset, plantekost eller animalske matvarer?

Hun kan ikke få fullrost personalet på Hippokrates helseinstitutt. – De er flotte mennesker som virkelig ønsker å hjelpe pasientene. Økonomisk overskudd fra behandlingen blir ført tilbake i systemet, så dette er et idealistisk foretak, sier hun. – I USA sies det en god del negativt om Hippokrates helseinstitutt som ikke stemmer. Klinikken har i 50–60 år med hell hjulpet mange kronisk syke pasienter, både med kreft og andre lidelser, sier Anette bestemt.

Tilbake i Norge

Da Anette var tilbake i Norge, ventet hun noen uker før hun fikk tatt en ny CT. Hun ønsket nemlig å gi dietten en sjanse til å virke. I venteperioden fortsatte hun å spise det kostholdet hun hadde fått opplæring i på klinikken, og i april ble det tatt en ny CT. – Svulstene var halvert i størrelse, forteller Anette fornøyd, – og etter ett år var alle svulstene borte.

– Tilbake i Norge fikk jeg mye hjelp og støtte av Magnus Angeltveit Kjølen, en ernæringsfysiolog knyttet til Hippokrates i Norge. Han har hjulpet mange med diett og holder også kurs i matlaging etter dette systemet. Kjølen har vært en viktig støtte for meg og mange andre, sier Anette.

Hun fortsatte dietten i ett år til for å være på den sikre siden. – Kreften har ikke kommet tilbake! sier hun fornøyd.

To år etter oppstart begynte Anette forsiktig å spise noe mer variert. Da begynte hun å spise litt fisk, økologisk kylling og poteter. Men fremdeles spiser hun mye plantebasert mat, inkludert spirer. – Jeg liker dette kostholdet veldig godt, sier hun, – og jeg mener det er med på å holde meg frisk. Julen 2019 fikk jeg ikke spist nok spirer, og typisk nok ble jeg da forkjølet. Det var første gang på fire år, fortsetter Anette.

LES OGSÅ  Akupunktur mot hetetokter i overgangsalderen

Fortsatt akupunktur

Etter å ha fått akupunktur hver sjette uke i to år av Are Thoresen, ble hyppigheten av behandling noe redusert. Hun har fortsatt med nålebehandling fram til dags dato for å forebygge tilbakefall.

Anette kan ikke få fullrost Are Thoresen. – Jeg stoler hundre prosent på ham. Han er utrolig dyktig og trygg å forholde seg til, avslutter hun.

Vår kommentar

Helsemagasinet har publisert en rekke artikler om kreft, inkludert resultatene til den amerikanske legen Nicholas J. Gonzalez (1947–2015), nobelprisvinneren Otto H. Warburg (1883–1970) og hans etterfølgere Peter Pedersen (f. 1939) og Thomas Seyfried (f. 1946). Sistnevnte kommer for øvrig til Oslo denne våren for å forelese på Kostreforms 2. nordiske ernæringskonferanse om betydningen av høyfettkosthold for å motvirke kreft. Ingen av disse legene anbefaler dietten som brukes på Hippokrates-klinikken. Vi ser imidlertid ikke bort fra at den og andre tiltak som gjøres der, har hjulpet mange pasienter. Årsaken er etter vår oppfatning ikke at man spiser kun rå planter (se egen sak for argumenter mot et slikt kosthold), men at mange kommer i ketose fordi de får i seg mye mindre energi enn kroppen trenger for å holde konstant kroppsvekt. Dessuten har trolig mange kreftpasienter hatt et dårlig kosthold (som har bidratt til kreften), og vegankosthold er kjent for å gi mange en oppsving i helsetilstanden i en periode, for deretter å få en ny nedtur (se egen sak). DVP

Kilde:

1. https://hippocratesinst.org/

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner