Skip to main content

– Jeg gjorde ikke “borgerplikten” min. Erna, vi er ikke ferdig snakka!

Nylig innrømmet Pfizer at deres vaksine ikke ble testet for hvorvidt den hindrer smitte. Hva da med “borgerplikten”? Vi ser overdødelighet og bivirkninger. Hvor er våre helsetopper nå?

Tekst Guro Skjelderup. Kronikken er også publisert på hemali.no

Jeg er en av dem. En av dem som valgte å si nei. Som lyttet til stemmen inni meg som sa at her er det noe som ikke stemmer. Som gikk til andre kilder enn hovedstrømsmediene, og fant et mer nyansert bilde. “Trygg og effektiv”, ble vi fortalt. Et medisinsk eksperiment, tenkte jeg.

– Jeg gjorde ikke “borgerplikten” min. Erna, vi er ikke ferdig snakka! / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Guro Skjelderup er journalist i Hemali – Helse, Mat & Livsstil, hemali.no

Etter omlag 230 pressekonferanser mellom mars 2020 og februar 2022, ble det stille fra podiet. Da Norge åpnet for andre gang i februar i år, sa jeg: Det er NÅ vi virkelig skal se hva våre ledere er gode for. Det er nå vi skal reparere.

Men det ble stille. Absurd stille. Følelsen jeg fikk da spotlightene slukket etter den siste pressekonferansen, var som å slippe et barn på dypt vann som ikke kan svømme. Sånn, bare finn ut av det selv!

«I vitenskapens hastighet»

Mandag 10. oktober svarte Janine Small fra Pfizer at verken hun eller andre i selskapet visste om covid-19-vaksinen ville hindre smitte før den kom på markedet.

Medlem av Europaparlamentet, Rob Roos, spurte under en nylig høring: «Ble Pfizer COVID-vaksinen testet for å stoppe overføringen av viruset før den kom på markedet? Visste vi noe om å stoppe immunisering før den kom på markedet?» 

LES OGSÅ  Covid-nedstenging fører til litt småskrudd tidsoppfatning

Vaksinekappløpet

For meg begynte det allerede å skurre da vi ble vitne til det såkalte vaksinekappløpet i 2020. Det ble nærmest dokumentert fra minutt til minutt i hovedstrømsmediene. Jeg satt på sidelinjen og tenkte: Hvis vi har en verdensomspennende pandemi og det handler om millioner av menneskeliv, hvorfor slår ikke disse selskapene seg sammen og samarbeider for en trygg og sikker vaksine?


Mens mennesker angivelig dør som fluer, konkurrerer man ikke, da samarbeider man. I stedet var det et kappløp. Et kappløp som umulig kan ha handlet om helse. Så hva handlet det om da?

– Mens mennesker angivelig dør som fluer, konkurrerer man ikke. Da samarbeider man.

Og det var altså under dette kappløpet vitenskapen nådde nye hastigheter. “I vitenskapens hastighet”? Jeg forstår ikke en gang hva som blir sagt.

Vitenskap er systematisk, metodisk og kritisk undersøkelse, studium eller forskning. For eksempel sier vi at noe er vitenskap hvis det følger visse kriterier for god forskning. Jeg finner ingen definisjoner som sier noe om hastighet. Men én ting er sikkert; systematisk, metodisk og kritisk er ikke synonymt med høy hastighet.

“Det var den pandemien”

“Det var den pandemien”, twitret FHIs smittevernekspert Preben Aavitsland i juni 2021. 95 prosent av alle nordmenn over 65 år hadde da fått sin første dose. Gjennom sommeren alle over 18 år som ønsket det. “Da blir det ikke så lett å finne noen å smitte med dette viruset,” uttalte Aavitsland til TV2.no.

LES OGSÅ  Svingdør mellom tilsyn og legemiddelindustri

Det er her det blir problematisk. For ja, det fantes allerede da dokumentasjon på at det var usikkerhet om hvorvidt vaksinene hindret smitte. Dessverre er det slike uttalelser fra fagfolk mange tok sitt valg utifra. Kombinert med et ytre press, og Ernas pekefinger som hevdet det var “en borgerplikt.” Eller “dugnad”, om du vil. I et sånt klima kan det være vanskelig å gi informert samtykke.

Det er når mediene blåser opp slike uttaleser, at det blir unyansert og farlig. For mange har satt både en og flere doser basert på slike ekspertuttalelser. Vi stoler på eksperter.

– Ergo måtte du og jeg rulle oppp genserermet for at vitenskapen kunne fortsette i full fart fremover.

Så det var et medisinsk eksperiment likevel?

21. januar 2021 skrev vaksineforsker Even Fossum følgende på Vaksinebloggen:


“For å se om vaksinene hindrer smittespredning og gir flokkimmunnitet må en betydelig andel av befolkningen vaksineres. I skrivende stund er kun ca 1% av nordmenn vaksinert mot covid-19, så det vil ta tid før vi har tilstrekkelig med data på smittespredning etter vaksinering.” Fossums konklusjon var klar: “Vi vet fortsatt ikke i hvilken grad covid-19 vaksinene begrenser smittespredning.”

Ergo måtte du og jeg rulle opp genserermet for at vitenskapen skulle kunne fortsette i full fart fremover. De som sa nei til å delta i eksperimentet, ble utestengt, mobbet og mistet jobbene sine. Allerede i januar 2021 falt koronapasset på sin egen urimelighet.

Men dét gir ikke klikkbare overskrifter. I stedet serverte mediene smittetall i sanntid mens den kollektive frykten stadig nådde nye høyder.

De snart siste tre årene kan oppsummeres i ett ord: Kaos. Motstridende beskjeder. Kontrabeskjeder. En meter. To meter. Munnbind. Ikke munnbind.

– De snart siste tre årene kan oppsummeres i ett ord: Kaos.

“Gjør det for andre” var et falsum

For ungdommen som fikk hjerteposebetennelse for å beskytte bestemor, er dette en katastrofe. For sykepleieren som stilte seg først i køen fordi hun ikke følte hun hadde noe valg og nå ikke har hatt en normal menstruasjonssyklus på mange måneder, likeså.

LES OGSÅ  Fastlegevikaren ble oppsagt fordi han informerte om bivirkninger

“Gjør det for andre” var et falsum skapt av myndighetspersoner og medier. Innrømmelsen kom for åpen mikrofon 10. oktober, ja. Men skadene har allerede skjedd.

La oss samle oss om det som virkelig er viktig å belyse: Var disse vaksinene trygge og effektive? Og hvordan skal vi skal lappe mennesker og samfunn sammen igjen etter nesten to års unntakstilstand?

“Gjør det for andre” var et falsum. Skapt av myndighet og medier.

Bivirkninger

Fra vaksinasjonen startet i Norge 27. desember 2020 og frem til 20. september 2022 er det mottatt 60 500 meldinger om mistenkte bivirkninger etter koronavaksinasjon, 47 408 (78 prosent) av disse er behandlet. Det er så langt behandlet 6 884 meldinger om hendelser som klassifiserer som alvorlige. Det er å anta at dette bare utgjør toppen av isfjellet.

Videre må overdødeligheten opp i lyset. De såkalte ekspertene har de siste månedene lagt ned en betydelig innsats for å bortforklare årsaken. Som Gunnveig Grødeland, seniorforsker og immunolog ved Universitetet i Oslo, gjør når hun sier at at en del av den eldre befolkningen har levd «på lånt tid». Sier hun egentlig at menneskene vi skulle beskytte med lockdown i 2020 allerede hadde en fot i graven? Og lever idrettsfolk i sin beste alder på overtid?

Hvor er helsetopper og riksmedia nå når dataene viser overdødelighet i 2022?

– Jeg gjorde ikke “borgerplikten” min. Erna, vi er ikke ferdig snakka! / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft

Data til graf hentet fra SSB 17.10.2022 https://www.ssb.no/statbank/table/07995/tableViewLayout1/


Elefanten i rommet er stor. Den tredje koronasommeren døde det nesten like mange som i hele pandemien til sammen. Hvor er Erna, Bent, Jonas, Ingvild, Espen, Camilla og Geir nå som “brått og uventet” har blitt det nye “sovnet stille inn”? Jeg kan ikke være den eneste som ønsker en forklaring?

Det er på tide å rigge til podiet igjen. Få spotlighten på. Vi er ikke ferdig snakka!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner