Skip to main content

Jerngryte

[wcm_restrict]

Jeg deltok i en diskusjon om bruk av jerngryte for å få nok jernopptak. En dame mente at jern fra jerngryter er farlig da det ikke er ”riktig” jern. Hva mener dere om dette? Jeg har topp blodprosent og har brukt jerngryte hele livet. Er 78 år og frisk.

Anne Marie Haave

VOF: Jern fra gryter er ikke farlig og kan øke opptaket av jern i kroppen, særlig fra fuktige, eventuelt litt sure matvarer som eplesaus, chili, tomatsaus, stuinger eller eggerøre. Imidlertid forutsetter et høyt opptak av treverdig jern tilstedeværelsen av vitamin C. Treverdig jern finnes i planter, mens toverdig jern finnes i kjøtt og kalles hemjern. Best opptak av jern (hemjern) får man fra animalske produkter som kjøtt, lever, fisk, eggeplomme og østers, som inneholder toverdig jern (Fe2+). Hemjern absorberes 2–3 ganger bedre enn ikke-hemjern, som finnes i vegetabilske matvarer. Ved tilstedeværelse av vitamin C reduseres Fe3+ til Fe2+. Jernopptaket hemmes av oksalater, tanniner (te), fytat (kli), kalsium (melk), fibre og syrenøytraliserende medikamenter. Det kan være nyttig å innta vitamin C sammen med maten, både for å øke jernopptaket for dem som ønsker det og for å nøytralisere nitritt og andre skadelige stoffer, slik som steikemutanter. DVP

LES OGSÅ  Mikronæringsstoffer – smått, men godt
/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner