
Jevninger
Bli abonnent av Helsemagasinet og få Hormonskolen som PDF i velkomstgave!
Som abonnent får du:
Rabatterte priser på utvalgte produkter i Helsemagasinets nettbutikk
Tilgang til over 3000 artikler om helse
Tilgang til alle tidligere utgitte magasiner i PDF
Prøv Helsemagasinet for så lite som 10 kroner i 10 dager!
Til jevninger til supper og sauser har hvetemel vært basisen. Jeg bruker en blanding av kikertemel og havremel og er sånn passe fornøyd. Finnes det gode lavkarboalternativer? Thore K. Aalberg
VOF: Kikerter inneholder cirka 39 prosent stivelse og har svært lav glykemisk indeks. Hvis du lager jevning med for eksempel 50 g mel, blir det bare 20 g karbohydrat. Havre inneholder 60 prosent stivelse, så om du bruker 50 g havre i tillegg, blir ”karbohydratkvoten” 50 g totalt. Et alternativ er å bruke mandelmel, som inneholder 2,7 prosent stivelse, altså nesten ingen ting. De som ønsker å holde seg under for eksempel 50 g karbohydrat per dag, kan regne inn alle kilder og tilpasse seg. Er man to på en saus med kikert- og havremel, blir inntaket bare 25 g stivelse på hver – altså ikke særlig mye om man ikke ønsker å innta under 20 g/d.
Et alternativ til jevning (for dem som tåler det) er å lage ”saus” av crème fraîche eller rømme, lage Sandefjordsmør eller bare smelta smør. Selv tilbereder jeg kjøtt og fisk med smør, (vanligvis ½ beger) crème fraîche og masse deilig krydder, og det har absolutt en fin konsistens. Ellers kan man bruke kollagen- eller gelatinpulver for å få en tykkere konsistens. Mulighetene er altså mange, noe leserne kan forvisse seg om ved å lese vår faste spalte med lavkarbo-oppskrifter. Her finnes det også mange forslag til sauser. DVP