Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Jevninger

Til jevninger til supper og sauser har hvetemel vært basisen. Jeg bruker en blanding av kikertemel og havremel og er sånn passe fornøyd. Finnes det gode lavkarboalternativer? Thore K. Aalberg

VOF: Kikerter inneholder cirka 39 prosent stivelse og har svært lav glykemisk indeks. Hvis du lager jevning med for eksempel 50 g mel, blir det bare 20 g karbohydrat. Havre inneholder 60 prosent stivelse, så om du bruker 50 g havre i tillegg, blir ”karbohydratkvoten” 50 g totalt. Et alternativ er å bruke mandelmel, som inneholder 2,7 prosent stivelse, altså nesten ingen ting. De som ønsker å holde seg under for eksempel 50 g karbohydrat per dag, kan regne inn alle kilder og tilpasse seg. Er man to på en saus med kikert- og havremel, blir inntaket bare 25 g stivelse på hver – altså ikke særlig mye om man ikke ønsker å innta under 20 g/d.

Et alternativ til jevning (for dem som tåler det) er å lage ”saus” av crème fraîche eller rømme, lage Sandefjordsmør eller bare smelta smør. Selv tilbereder jeg kjøtt og fisk med smør, (vanligvis ½ beger) crème fraîche og masse deilig krydder, og det har absolutt en fin konsistens. Ellers kan man bruke kollagen- eller gelatinpulver for å få en tykkere konsistens. Mulighetene er altså mange, noe leserne kan forvisse seg om ved å lese vår faste spalte med lavkarbo-oppskrifter. Her finnes det også mange forslag til sauser. DVP

You may also like
Myseprotein
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake
Trådløse nettverk? Ikke i skoler og barne- hager på Kypros
Oppdatering om stråling fra andre land

Legg igjen et svar