Skip to main content

Jod og høyt stoffskifte

[wcm_restrict]

Jeg har fulgt et lavkarbo-/steinalderbasert kosthold i flere år. I sommer fikk jeg lungebetennelse i den ene lungen, og samtidig ble det påvist litt for høyt stoffskifte uten at dette hadde sammenheng med lungebetennelsen. Imidlertid har jeg lest at et høyt inntak av jod kan føre til høyt stoffskifte. Jeg har brukt jodtilskudd (Lugols løsning) en periode, og da flaska nærmet seg slutten, ble pippeten ødelagt. Etter dette helte jeg i meg jod blandet i yoghurt eller vann de resterende gangene uten å vite nøykatige mengder. Jeg har tatt tilskudd uten å fått påvist mangel, men for å sikre best mulig helse. Kan jeg ha fått i meg for mye?

Hvor lang tid tar det før det eventuelle overskuddet av jod som blodet kan ha fått, vil normalisere seg, slik at stoffskiftet normaliseres? Jeg nevnte dette for legen, og vi ble enige om å vente et par måneder med en ny blodprøve før han eventuelt henviser meg til en nukleærmedisinsk undersøkelse, noe jeg helst ønsker å unngå på grunn av tilførsel av radioaktiv stråling. Har dere eventuelt andre tips rundt dette. Jeg har ikke tatt jodtilskudd siden sommeren engang.

LES OGSÅ  Veksthormon holder kroppen ung

Jarmo

VOF: Det er ingen grunn for friske til å bekymre seg for å innta for mye jod. Det er ikke giftig i noen dosering; selv har jeg i perioder inntatt flere hundre tusen mikrogram per dag. Anbefalt inntak er under 100 mikrogram. Et lett forhøyet stoffskifte er heller ikke farlig, og vi ser ingen grunn til å foreta en komplisert undersøkelse. Vi anbefaler heller et besøk til en lege som er skolert i lavkarbokosthold, slik som Sofie eller Erik Hexeberg, som driver klinikk i Sandvka (https://drhexeberg.no/). DVP

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner