Skip to main content

Jod og radioaktiv forurensning

Ukeslutt 18. mars 2022: Denne uka handler ett lesetips om jod i forbindelse med radioaktiv forurensning. Et annet handler om en rekke kroniske helseproblemer i kjølvannet av høyt, vedvarende inntak av sukker, særlig fra sukkersøtet brus.

Tekst Iver Mysterud

Jod og radioaktiv forurensning / Aktuelt / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Fagredaktør Iver Mysterud

Øvrige lesetips handler om ulike sider ved koronapandemien.

  • ytringsfrihetens kår under pandemien har vært dårlig.
  • omtale av boka The real Anthony Fauci.
  • den mye medieomtalte konflikten mellom Spotify og podcastverten Joe Rogan, som har intervjuet vaksineeksperten Robert Malone.
  • vellykket konferanse hos Fagnettverket Inngrep – er Norge på vei mot en smittevernstat?
  • at den frittalende svenske legen Erik Enby er sensurert fra internett.

Hvorfor er det så mye radioaktivt jod i avfallet fra en atomulykke?

Dette spørsmålet tar Eivind Torgersen opp i en artikkel 14. mars på Titan.no, som drives av Universitetet i Oslo.

Artikkelen tar opp en rekke forhold som kjennetegner radioaktiv forurensning og forklarer hvorfor høydoserte jodtabletter er et hensiktsmessig tiltak ved eksponering for radioaktivt jod. Hvis inntaket av vanlig jod (I-127 eller 127I) er høyt nok, tas det opp av skjoldkjertelen og danner skjoldkjertelhormonet trijodtyronin og forhindrer dermed opptak av radioaktivt jod (I-131 eller 131I). Vanlig jod er ikke giftig, og man kan innta store doser uten at det gir noen helseproblemer.

LES OGSÅ  En kardiologs varsel om Pfizers vaksine

Sukkersøtede drikker, diabetes type 2 og fedme

Sukkersøtede drikker øker risikoen for blant annet diabetes type 2 og fedme. Det slår EUs matmyndighetsorgan EFSA fast etter å ha gått gjennom en stor mengde forskning på området. Jo mer tilsatt sukker, desto større risiko for å utvikle diabetes type 2 og fedme. Sukkersøtet brus er uten sammenlikning det største problemet. Rapporten fra EFSA er basert på 177 fagartikler og er omtalt i Aftonbladet 10. mars. Sammenhengen mellom sukker og diabetes type 2 og fedme har vært kjent lenge, men det er første gang det er gjennomført en så stor analyse av tilgjengelig forskning. Rapporten viser også at det er sammenheng mellom sukkerinntak og høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom og (selvsagt) hull i tennene.

Ytringsfrihetens kår under pandemien

Lynne McTaggart – journalist og ansvarlig medredaktør i det britiske helsemagasinet What Doctors Don’t Tell you – tar i et blogginnlegg 11. mars utgangspunkt i ytringsfrihetens triste skjebne og diktaturets informasjonsmonopol i dagens Russland under krigen i Ukraina. Når vi vender blikket mot de vestlige samfunn under pandemien, ser vi klare paralleller til hvor dårlige kår ytringsfriheten i praksis har hatt for folk som på ulike måter opponerer mot det offisielle synet på pandemien og dens håndtering. Som McTaggart konkluderer, er en av de mest grunnleggende pillarene i et demokrati vår rett til åpent å være uenige. Denne retten må vi verne om.

Omtale av boka The real Anthony Fauci

Boka er skrevet av advokat, miljøaktivist og menneskerettighetsforkjemper Robert F. Kennedy Jr., omtalt av forfatter og blogger Nina Cappelen på Steigan.no 16. mars.

The real Anthony Fauci er blitt en bestselger i USA, men i norske medier har den fått liten om noen omtale. Boka har undertittel Bill Gates, Big Pharma, and the global war on democracy and public health og gir et viktig innblikk i hva som egentlig skjedde i kulissene i pandemiens kjølvann i 2020. Hovedpersonen i boka er den mektige immunologen Anthony Fauci, som var en viktig premissleverandør for hvordan pandemien ble håndtert i USA. Han har siden 2021 vært den øverste medisinske rådgiveren for USAs president.

LES OGSÅ  Hvor trygt er 5G-stråling?

Spotify, Joe Rogan, Robert Malone – og journalistenes slagside

Dette er temaet for en artikkel av journalist Julia Schreiner Benito på hemali.no 21. februar. Den er en viktig kommentar til konflikten mellom Spotify, Neil Young og podcaster Joe Rogan. Riksmediene skriver at den skyldes ”feilinformasjon fra Rogans gjest Robert Malone.” Saken ble mye omtalt i riksmediene i februar. Benitos artikkel gir et helt annet bilde av den ”kontroversielle” vaksineeksperten Robert Malone og får fram riksmedienes ukritiske omtale på en god måte.

Vellykket konferanse hos Fagnettverket Inngrep

Fagnettverket Inngrep er et voksende nettverk av norske leger og jurister som vil bevare rettsstaten og hindre at frykt og uro gradvis skyver Norge inn i en smittevernsstat. I løpet av pandemien har nettverket vokst til et hundretalls jurister, leger og psykologer over hele landet. De er opptatt av problemstillinger knyttet til pandemi, demokrati og rettsstat. Inngrep arrangerte en konferanse i Oslo 10. mars med over 200 deltakere. Dette var første fysiske møte mellom mange deltakere i det uformelle fagnettverket. Møtet ble omtalt på Steigan.no 12. mars.

Den svenske legen Erik Enby sensurert fra internett

Ulike videoklipp med den pensjonerte legen forsvant plutselig fra nettet, inkludert hans to dokumentarfilmer «Läkaren som vägrade ge upp» og «Sista striden». Enby har gjennom sin karriere studert blodet til sine pasienter med mikroskop, som omtalt i Helsemagasinet. og ikke uventet har han analysert innholdet av mRNA-vaksinen til Pfizer under mikroskopet. Denne analysen var blant filmene som ble borte fra nettet. Den kan likevel ses på en annen plattform.

God helg, god lesning og seing!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner