Skip to main content

Julas delfiakake

Denne gleder sjefsredaktøren seg sikkert til å sette tennene i! Konfektkaken er skikkelig fet og god, en tradisjon på kulekakebordet som gir massevis av gode næringsstoffer. 

Tekst Anne Lene Johnsen 

Navnet har delfiakaken fått fordi den opprinnelige oppskriften er med Delfiafett. Kjeksen i den tradisjonelle oppskriften er erstattet med nøtter og bær. Putt gjerne også inn (sukkerfri) marsipan om du vil. 

Kaken gir cirka 15 biter med 3,8 g karbohydrat per kakestykke.

Du trenger:

  • 200 g kokosolje 
  • 300 g mørk sjokolade (minst 70 % kakao) 
  • 2 egg 
  • 2 ss Sukrin Gold 
  • 3 ss kokosmasse (kan utelates) 
  • 1 ts vaniljefrø 
  • 2 dl valgfrie nøtter og frø, hakket
  • 2 dl gojibær, tranebær, hakket og tørket fiken og aprikos

Slik gjør du:

Smelt kokosolje og sjokolade i vannbad. Avkjøl sjokoladeblandingen.  

Pisk egg og Sukrin Gold til eggedosis. Hell den avkjølte sjokoladeblandingen sakte over i eggedosisen under forsiktig røring. Smak på blandingen: Trenger du mer søtning? Husk at bær og tørket frukt vil sette solid smak, så vær forsiktig! 

Rør eventuelt inn kokosmassen og vaniljefrø. Hell litt under halvparten av blandingen over i en brødform kledd med bakepapir. 

Bland i en bolle hakkede nøtter, frø og kjerner (for eksempel solsikkekjerner, usaltede gresskarkjerner, sesamfrø, linfrø og usaltede peanøtter) samt bær og tørket frukt. Hell en liten neve av denne blandingen over sjokoladeblandingen i formen – og slik fortsetter du: Lag på lag med henholdsvis sjokolade- og nøtte-/bærblanding helt til sjokoladeblandingen er brukt opp. Spar på resten av nøtte- og bærblandingen. 

LES OGSÅ  Feit hverdagsmat med lite karbohydrat nr. 1 2012

Avkjøl kaken litt på kjøkkenbenken og pynt den med restene av nøtte- og bærblandingen. Kaken må få stå kjølig i ett døgn for å sette seg skikkelig. Oppbevares kjølig. 

Oppskriften er fra boka Søtt og sukkerfritt (Cappelen Damm, 2020) av Hege Hasler Barhaughøgda og Gunn Karin Sakariassen. Boka er full av deilige, sukkerfrie fristelser, kaker, desserter og godterier. Den har også et lite kapittel om jul- og påskefristelser. 


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner