Kategorier
Siste innlegg
Julegodt
Matbloggerne Gry Hammer og Melissa Thelwall Bjargo er sterkt engasjerte i hvordan vi kan spise en størst mulig andel naturlig og sunn mat. Gry bodde hos Melissa i Spania en måned tidligere i høst. Gjett om de lagde mye god mat og snop! Her deler de sine beste favoritter til jul.
Tekst Anne Lene Johnsen, Melissa Thelwall Bjargo og Gry Hammer Oppskrifter Melissa Thelwall Bjargo og Gry Hammer
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Melissa Thelwall Bjargo (f. 1980) er kostholdsveileder og driver egen helsekostbutikk i Spania. Hun er gift med kiropraktormannen Aleksander Bjargo (f. 1972), som hun har to små barn med, og bor i Albir like ved Benidorm. Melissa er å finne på melissaspania.no, instagram og snap under navnet melissaspania.
Gry Hammer (f. 1974) er forfatter, kurs- og foredragsholder. Hun er gift, har fire barn og bor på Vik i Hole kommune. Gry er å finne på gryhammer.no og instagram under samme navn.
Lakriskarameller
(Melissas favorittsnop)
Du trenger:
- 6 ss kokosblomstsukker
- 2 ss smør
- 1 ts gelatinpulver
- 2 ss cashewnøttsmør
- 1 stor klype vaniljepulver
- 2 ts lakrispulver
Slik gjør du:
Smelt kokosblomstsukker, gelatinpulver og smør på svak varme i en kasserolle. Det tar litt tid, men rør litt av og til så det ikke brenner seg. Tilsett de andre ingrediensene og rør godt. La gjerne kasserollen stå på platen så det ikke stivner så fort. Røren blir seig. Ha i små former og sett kjølig.
Visste du? At lakris er blant annet betennelseshemmende, krampeløsende, slimløsende, hostelindrende, bakteriehemmende, immunstyrkende og magesårdempende?
Kokoskarameller for kokoselskere
Du trenger:
- 8 toppede ss kokosblomstsukker
- 2 dl fløte
- 2 toppede ss meierismør
- 1 klype vaniljepulver
- 1 strøken ss kakaopulver
- 6 toppede ss kokosmasse
- 1 ts gelatinpulver
Slik gjør du:
Smelt smør, fløte og kokosblomstsukker sammen i en kjele. Rør godt og la det småputre. Ha i de andre ingrediensene og rør godt. Hell massen i en form dekket med bakepapir og sett kjølig. Skjær opp ønskede ruter.
Tips!
Julekonfekt for deg med dårlig tid
Lag enkel julekonfekt ved å smelte mørk sjokolade med litt smør eller kokosolje i. Tilsett litt gojibær og valnøtter, alt etter hva du liker best. Hell i former og sett i fryseren. Har sjokoladen høyt kakaoinnhold, kan du også tilsette en skvett fløte for å gjøre den mildere.
Julegelatin for små (og store)
Du trenger:
- Saften av to appelsiner og en sitron så du har ca 3 dl med væske. Sil den av.
- 3 ss gelatinpulver
- 1 ss honning
- 10 dråper steviadråper med bærsmak
Slik gjør du:
Varm opp saften sammen med gelatinpulveret så det er løst opp. Kjøl ned litt og ha i resten av blandingen. Hell i former og sett kjølig noen timer. Hvis du vil ha rød farge, kan du tilsette 1 dl bringebær i saften sammen med gelatinpulveret.
Pepperkakekuler – Grys legendariske oppskrift
Du trenger:
- 3 dl mandler, helst bløtlagt og tørket
- 2 dl dadler
- 4 ss lønnesirup
- 1 ts kanel
- 1 ts kardemomme
- 1/2 ts nellik
- 1/2 ts ingefær
- 1 ts stjerneanis
- Noen gode drag med pepperkverna
Slik gjør du:
Mal mandlene i kjøkkenmaskinen og ha i de øvrige ingrediensene. Deigen spises som den er eller rulles til kuler. Oppbevares kjølig.
Julekonfekt med bokhvete
Bruk julekonfekt som base og tilsett bokhvete som strø før du setter det kaldt. Bokhveten bør bløtlegges over natten for å bli lettere fordøyelig slik at næringsstoffene blir mer tilgjengelig.
Peanøttkonfekt
Du trenger:
- 3 ss peanøttsmør
1 ss honning - Julekonfektsjokoladen
Slik gjør du:
Varm peanøttsmøret forsiktig sammen med honningen. Ha i former og sett kjølig.
Lag julekonfekten (se oppskrift ovenfor).
Hell sjokoladen i formen så du får en blanding av peanøttsmør og sjokolade i samme konfekt. Sett kjølig så det får satt seg.