Skip to main content

Julens aller lekreste? Rå ”ostekake” med jordbær

Tekst og foto Anne Lene Johnsen

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

I høst bestilte jeg noen kaker fra et bakeri i Oslo til bursdagsselskapet mitt. Funky Fresh Foods heter bakeriet, og de lager vegansk og økologisk mat. Tanken var å ha noen melke- og hvetemelfrie varianter på kakebordet til meg selv og andre som ikke tåler kumelk og hvetemel så godt. Denne ”ostekaka” med jordbær var en av dem. For en fulltreffer! Den var simpelthen så god at jeg måtte spørre pent om bakeriet ville dele oppskriften med Helse-magasinet. Kaken passer like bra som en lekker dessert i juleselskap som til sommerfesten. Gled deg!

Du trenger:

Til bunnen:


  • 2 dl paranøtter
  • 2 dl dadler
  • 50 g kokosmasse
  • Til første lag med ost:
  • 2 ss raspet kakaosmør
  • 2 dl cashewnøtter
  • 150 g sitronjuice
  • 100 g agavesirup
  • 80 g kokosolje
  • 1 klype salt

Til øverste lag:

  • 300 g fryste jordbær (skal tines)
  • 100 g dadler
  • 25 g flytende kokosolje (settes i vannbad med lunkent vann for å få den flytende)

Kaken skal ikke stekes, men ”støpes” i en kakeform og fryses.

Slik gjør du:

Forberedelse:


Tin jordbærene, legg cashewnøtter i bløt og ha matpapir i bunnen av kakeformen.

Bunnen:

Kjør paranøttene og kokosmasse i en foodprosessor til blandinga er pulverisert. Tilsett dadlene og bland til du får en tjukk, litt seig deig som du kan rulle til en ball. Du kan tilsette litt vann om blandinga er for tørr og faller fra hverandre. Fordel deigen i kakeformen og press den ned.

Første lag:

Skyll av cashewnøttene og bland alle ingrediensene i en blender eller foodprosessor. Bland til blandingen er uten klumper og helt jevn. Hell blandinga over i kakeformen og sett den i fryseren.

Topping:

Bland dadler og de tinte jordbærene til du får en jevn konsistens. Tilsett den flytende kokosoljen og bland sammen. Når du kjenner at det første laget i kaken er stivt, kan du helle jordbærblandinga over og sette hele kaken i fryseren.

Det vil ta 3–4 timer å fryse kaken helt. Ta den ut og sett den i kjøleskapet 1–2 timer før den skal serveres og spises. Pynt kaken med bær, blomster eller hva du måtte ønske.

Kilde: Funky Fresh Foods

LES OGSÅ  Bete-kvass – probiotisk drikk av rødbeter

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner