Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2012 > Kadmium øker risikoen for brystkreft

Kadmium øker risikoen for brystkreft

Tungmetallet kadmium kan fungere som en østrogenhermer og fremme utviklingen av østrogenstimulerte svulster, slik som brystkreft. Svenske forskere ønsket å følge en gruppe kvinner over tid for å se hvorvidt kadmiumeksponering kunne gi økt risiko for brystkreft. De fulgte nesten 56.000 kvinner etter overgangsalderen i vel 12 år og fant at jo mer kadmium de fikk i seg fra kostholdet, desto større risiko hadde de for å utvikle brystkreft. Kvinner med høyest inntak av brød, poteter og andre rotgrønnsaker hadde størst risiko for å utvikle brystkreft. Det er nemlig slike vegetabilske matvarer som har høyest kadmiuminnhold fordi kadmium finnes i mange typer kunstgjødsel. Dette er også basismatvarer mange mennesker spiser mye og regelmessig av. Siden det ikke brukes kunstgjødsel i økologisk landbruk, har økologiske matvarer lavere kadmiuminnhold. Selv om karbohydrater med høy glykemisk belastning kan øke østrogennivåene, var korrelasjonen med kadmium til stede også når man korrigerte for glykemisk belastning. IM

Kilde:

Julin B, Wolk A, Bergkvist L mfl. Dietary cadmium exposure and risk of postmenopausal breast cancer: A population-based prospective cohort study. Cancer Research 2012; 72: 1459-166. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22422990

You may also like
Myseprotein
Jevninger
Kumelk- og glutenfri sjokoladekake
Oppdatering om stråling fra andre land

Legg igjen et svar