Skip to main content

Kadmium øker risikoen for brystkreft

Tungmetallet kadmium kan fungere som en østrogenhermer og fremme utviklingen av østrogenstimulerte svulster, slik som brystkreft. Svenske forskere ønsket å følge en gruppe kvinner over tid for å se hvorvidt kadmiumeksponering kunne gi økt risiko for brystkreft. De fulgte nesten 56.000 kvinner etter overgangsalderen i vel 12 år og fant at jo mer kadmium de fikk i seg fra kostholdet, desto større risiko hadde de for å utvikle brystkreft. Kvinner med høyest inntak av brød, poteter og andre rotgrønnsaker hadde størst risiko for å utvikle brystkreft. Det er nemlig slike vegetabilske matvarer som har høyest kadmiuminnhold fordi kadmium finnes i mange typer kunstgjødsel. Dette er også basismatvarer mange mennesker spiser mye og regelmessig av. Siden det ikke brukes kunstgjødsel i økologisk landbruk, har økologiske matvarer lavere kadmiuminnhold. Selv om karbohydrater med høy glykemisk belastning kan øke østrogennivåene, var korrelasjonen med kadmium til stede også når man korrigerte for glykemisk belastning. IM

Kilde:

Julin B, Wolk A, Bergkvist L mfl. Dietary cadmium exposure and risk of postmenopausal breast cancer: A population-based prospective cohort study. Cancer Research 2012; 72: 1459-166. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22422990

LES OGSÅ  Sink og prostatakreft

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner