Skip to main content

Kan jording gi en ansiktsløftning?

En pilotstudie indikerer at jording kan øke tilførselen av næringsstoffer og oksygen til huden. Kan det bidra til friskere hud og motvirke aldring?

Tekst Iver Mysterud     Foto Shutterstock

Man kan tilføre kroppen elektroner fra jorda ved å gå barføtt ute eller å sitte, arbeide eller sove innendørs mens man er koblet til en leder som sammenkobler kroppen med jordas naturlige, helbredende energier (se VOF nr. 1 og 8/2011). En del forskning og omfattende erfaring tyder på at jording kan påvirke en rekke kroniske helseplager.

Kvinner som har koblet seg til jord innendørs, mener at ansiktet deres virker endret like etterpå: friskere hud, mer skinnende øyne og mer vitalitet. For å teste om slike virkninger kan være reelle har en amerikansk forsker målt og funnet at blodtilstrømningen til ansiktet er bedre etter å ha blitt jordet i bare en time.1 Dette kan bety at jording stimulerer tilførselen av næringsstoffer og oksygen til vev i huden og således gir en slags ”ansiktsløftning”.

Studien omfattet 40 personer, der 27 ble jordet og 13 fungerte som kontroller (tilkoplet samme type utstyr, som ikke var ledende). Verken forskerne eller deltakere visste hvem som ble jordet, og det ble trukket lodd om hvem som skulle bli jordet eller ikke. Deltakerne ble testet en og en mens de satt i en komfortabel stol i en time. Stolen hadde en matte til beina og pute til hodet som enten var jordet eller ikke. I tillegg var deltakerne jordet eller ikke med elektrodelapper som var koblet til fotsålene og håndflatene. Forskeren målte endringer i blodsirkulasjon med å ta bilder av ansiktet med to typer teknikker, en spesiell laser (laser speckle contrast) og varmefølsomt kamera (termografi). Begge teknikker viste bedret blodsirkulasjon til ansiktet hos dem som var jordet, men ikke kontrollgruppa. Det er undersøkelsen med laserkamera som nå er publisert. Termografistudien vil bli publisert seinere.

Forskeren mener at økt blodtilførsel til ansiktet kan tenkes å skje på flere måter. Dels kan det skje på grunn av en mer effektiv regulering av det autonome nervesystemet. I tillegg kan det være at jording bedrer det elektriske potensialet (zetapotensialet) til røde blodceller, noe som gjør at blodet flyter bedre, altså at færre blodceller klumper seg sammen. Det er også mulig at det skjer generelle bedringer i fysiologiske prosesser av jording. Videre kan jording indusere en beroligende effekt i kroppen og redusere utskillelsen stresshormonet kortisol. En siste mulighet er at jording gir redusert inflammasjon.

LES OGSÅ  Er jording til hjelp for premature?

Denne pilotstudien bør ifølge forskeren følges opp med studier som bruker større sammenlikningsgrupper, måler effekten over lenger tid og der deltakerne undersøkes med flere målemetoder.

Kilde:

1.  Chevalier G. Grounding the human body improves facial blood flow regulation: results of a randomized, placebo controlled pilot study. Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications 2014; 4: 293-308. http://dx.doi.org/10.4236/jcdsa.2014.45039


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner