Skip to main content

Kan klor gi matallergier?

En rekke studier underbygger at redusert eksponering for mikroorganismer i vestlige land kan fremme utviklingen av allergier, astma og eksem, den såkalte hygienehypotesen. En type klorforbindelser, diklorfenoler, er mye brukt som sprøytemidler (pesticider) og for å klorere vann. De har sterk antibakteriell effekt, noe som kan påvirke mikrofloraen i miljøet. Forskere fra USA ønsket å undersøke om økt eksponering for diklorfenoler er forbundet med høyere forekomst av matallergier. De undersøkte et representativt utvalg på 2 211 amerikanere over seks år som er med i en stor, offentlig helseundersøkelse (NHANES). Det ble funnet at høye nivåer av diklorfenoler i urinen korrelerte med tilstedeværelse av matallergier. Dette underbygger hypotesen om at omfattende bruk av diklorfenoler kan bidra til økt forekomst av matallergier i vestlige land. IM

Kilde:

Jerschow E, McGinn AP, de Vos G mfl. Dichlorophenol-containing pesticides and allergies: results from the US National Health and Nutrition Examination Survey 2005-2006. Annals of Allergy, Asthma & Immunology 2012; 109: 420-5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23176881


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner
LES OGSÅ  Probiotika og kumelkeallergi