Skip to main content

Kan man lære noe om årsaken til kjente personers dødsfall?

I hvilken grad vi kan slutte noe om årsaker når en gitt person med et gitt kosthold enten dør tidlig eller lever lenge?

Om dødsfall og livsstil: Det er tema for en nettartikkel av vitenskapsjournalist Gary Taubes 4. juni.

Basketball-legenden Bill Walton (1952–2024) var ihuga vegetarianer og døde 71 år gammel. Han hadde i årevis hatt svake knokler og døde av kreft.

De fleste av oss tenker gjerne at ett eller annet ved livsstilen påvirket utfallet når vi hører at noen døde enten tidlig eller sent.

Kjente personer, livsstil og dødsfall

  • Lavkarbopioneren Robert C. Atkins (1930–2003) døde i New York etter å ha falt på isen og slått hodet. Han led tidligere av hjertesykdom.
  • Apple-grunnleggeren Steve Jobs døde 56 år gammel. Han hadde vært vegetarianer siden han gikk på høyskole og periodevis kun spist frukt. Jobs ble rammet av kreft i bukspyttkjertelen, men utsatte kirurgi ved å satse på et vegansk kosthold, akupunktur og andre alternative tiltak.
  • Lavfettpioneren Nathan Pritikin (1915–1985) tok livet sitt i en alder av 69 år etter å ha blitt rammet av to typer leukemi. Han hadde fine, ikke tilstoppede blodårer.
  • Jerome I. Rodale (1898–1971), som var talsmann for økologisk landbruk, døde av hjerteinfarkt da han var 72 år.
  • Lavkarbotalspersonene Adele Hitem PhD (1953–2022) og indremedisineren Sarah Hallberg (d. 2022) døde etter lengre sykeleier med kreft.
  • To av de mest innflytelsesrike forskere som vektla at mettet fett forårsaker hjertesykdom, legen Ancel Keys (1904–2004) og hjertespesialisten Jeremiah Stamler (1919–2022), ble henholdsvis 100 og 102 år gamle.
  • Henry Blackburn, som arbeidet med Keys, er 99 år og fremdeles meget aktiv, også som jazzmusiker.
  • Komikeren George Burns (1896–1996) røykte 10–15 sigarer hver dag og ble 100. Lavkarbopioneren ble rammet av diabetes type 1 i 1946, 12 år gammel, og fylte akkurat 90 år.
Vegetarisk livsstil beskyttet ikke Bill Walton eller Steve Jobs fra uflaksen ved en kreftdiagnose, akkurat som en diett med lavt fettinnhold ikke beskyttet Nathan Pritikin.

Hva kan vi så slutte om tidlig eller høy levealder for disse personene?

Taubes mener at det for de fleste av dem, ikke er mulig å vite om livsstilen hadde noe å si for levealderen. Han avslutter slik:


”Hva kan vi si med sikkerhet? At en vegetarisk livsstil ikke beskyttet Bill Walton eller Steve Jobs fra uflaksen ved en kreftdiagnose, akkurat som en diett med lavt fettinnhold ikke beskyttet Nathan Pritikin. Og karbohydratbegrensninger klarte ikke å beskytte vennene mine, Adele og Sarah.

LES OGSÅ  Røykerelaterte dødsfall

Vi kan si med nesten total sikkerhet at kostholdsvalgene til Ancel Keys og Jeremiah Stamler ikke drepte dem for tidlig. Så mye er klart. Alt annet er spekulasjoner.”


Frisk alderdom

Kategori: Antialdring

Vår kommentar:

Dette er en betimelig analyse. De fleste av oss tenker gjerne i vårt stille sinn at ett eller annet ved livsstilen påvirket utfallet når vi hører at vedkommende døde enten tidlig eller sent.

Taubes minner oss om at dette er noe vi ikke kan vite noe om, selv om mulighetene selvsagt er der. IM

Aktuelt fra Helsemagasinet:


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner