Skip to main content

Kan soneterapi hjelpe barn med øreverk?

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Naturlig helbredelse»]I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til Anne Karin Gjørtz ved Alternativ Medisin Røa i Oslo.[/gdlr_box_icon]

Av egen erfaring vet jeg hvor vondt det er med øreverk – jeg hadde dette mange ganger som barn og har gjennomgått mye smerter av den grunn. Derfor er det en stor glede å hjelpe denne gruppa barn bort fra smertene.

Barna kommer gjerne til meg etter at de har hatt noen runder med øreverk og fastlegen har sett at det står væske i mellomøret. Denne væsken skal egentlig sirkulere, men når det stopper seg til i innløpet til øregangen på grunn av sekret, blir flyten forhindret.

Væsken som blir stående i øret, er kilde til ny øreverk hvis væsken blir infisert av bakterier. Så lenge barna er små, er de ofte utsatt for infeksjoner i barnehagen eller i andre sammenhenger hvor de treffer syke barn. Mange barn opplever den ene virus- og bakterieinfeksjonen etter den andre.

Hvis et barn får øreverk, forslår gjerne legen å legge inn et dren for å tappe ut væsken som har stoppet seg til gjennom trommehinnen. I mange tilfeller er dette et tiltak som fjerner verken, men inngrepet krever narkose og fjerner ikke det egentlige problemet, som har utspring i halsen ved overgangen til svelget.

LES OGSÅ  Hoste

Har barnet gått med tette ørekanaler i lengre tid, kan det merkes på språkutviklinga, som kan stoppe opp, og barnet etablerer ofte sitt eget språk.

Når jeg jobber med disse barna, bruker jeg soneterapi til å trykke på de sonene som har kontakt med ørene, trommehinna, ørekanalen og de organene som ifølge en kinesisk tankegang har tilknytning til ørene. Soneterapi øker sirkulasjonen i ørene og gir dermed økt tilførsel av næringsstoffer til området, noe som gjør at kroppen lettere kan starte en opprydning som fjerner avleiringene som sitter der.

Når soneterapien har fått kroppen selv til å fjerne disse, er sirkulasjonen i gang igjen i ørekanalen, og dermed finnes ikke lenger et medium som det kan gro bakterier i. Øreverken blir da historie.

De kliniske endringene som skjer med soneterapi, kjenner jeg indirekte med fingrene, og jeg vet når ørekanalene er åpne igjen. Jeg sender da gjerne barna til legen for å få sjekket at det virkelig er slik.

Noen enkle kostråd er gode å ta med på veien for foreldrene, slik at de bidrar til at det seinere ikke så lett hoper seg opp sekret i inngangsporten til øregangen. Hos de barna som ender opp med tette ørekanaler, kan det ofte være at de har litt trange eller kronglete ganger, men dette betyr ingenting for resultatet av behandlinga med soneterapi.

Barna kommer ofte til meg bare fem ganger fordi jeg lærer opp mor og far til å behandle dem hjemme. De får noen punkter som de kan trykke på mellom de gangene de er hos meg og får soneterapi. Dette skal de helst utføre to ganger per dag, men om ikke de får det til på andre tider, kan det gjerne gjøres i forbindelse ved sengetid, lesing eller andre atspredelser.

LES OGSÅ  Kan barnløshet ”helbredes”?

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Anne Karin Gjørtz (f. 1955) er utdannet syke-pleier fra Nasjonalforeningen i Ålesund (1980), soneterapeut og akupunktør. Hun startet klinikken Alternativ Medisin Røa i Oslo tidlig på 1990-tallet (www.amedisin.no), og i dag er 15 terapeuter tilknyttet klinikken. Samtlige legger stor vekt på kosthold og ernæring. Siden 2008 har Gjørtz deltatt i Kostreform for bedre helse (kostreform.no) for å være med og spre budskapet om at den enkelte kan hjelpe seg selv til en bedre hverdag. Telefon: 22 73 27 70, e-post: anne.karin@amedisin.no[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner