Skip to main content

Kan sopp i maten motvirke kreft?

Sopp inneholder en rekke biologisk aktive stoffer. De siste årene har potensielle helsevirkninger av å spise sopp fått stadig mer oppmerksomhet i forskermiljøer. På denne bakgrunn har forskere fra USA søkt i medisinske databaser for å finne artikler om sopp og kreftrisiko. De inkluderte 17 relevante observasjonsstudier i en samleanalyse som omfattet mer enn 19 500 kreftpasienter. Det viste seg at et høyt soppinntak var koblet med lavere risiko for å få kreft, særlig brystkreft. De som spiste sopp daglig, hadde lavest risiko. Folk som hver dag spiste 18 gram sopp – tilsvarende fire teskjeer – reduserte kreftrisikoen med 45 prosent. Hvilken type sopp man spiste, så ikke ut til å være viktig. Alle sopptyper så ut til å ha en beskyttende effekt. IM

Kilde:

Ba DM, Ssentongo P, Beelman RB mfl. Higher mushroom consumption is associated with lower risk of cancer: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Advances in Nutrition 2021. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33724299/


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner
LES OGSÅ  Lavkarbo og kreft