Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2020 > Kan vitaminer øke risikoen for kreft?

Kan vitaminer øke risikoen for kreft?

Jeg har akkurat bestilt vitamin fra dere og har i lang tid “selvmedisinert” med vitamin D, B6 og B12, som jeg på grunn av cøliaki har dårlig opptak av. I Helsemagasinet 2/2015 fikk dere spørsmål om hvorvidt ”fabrikkproduserte vitaminer” av kan øke risikoen for kreft, jf. Niels Christian Geelmuydens påstand i boka Sannheten på bordet fra 2013. 

Finnes det noen nye studier på dette? Jeg fant en eneste artikkel ved Google-søk på norsk: https://forskning.no/kreft-vitaminer/hoyt-niva-av-vitamin-b12-oker-risikoen-for-lungekreft/1272986

Hva er deres oppfatning med den kjennskap dere har i dag til påstanden? 

Ann Gunnarsson 

VOF: Vår overbevisning tilsier at kreft er en konsekvens av at en eller flere celler får tilført for lite oksygen, slik dr.med. Otto Warburg (1883–1970) viste for omkring 100 år siden. Alternativt kan kreft utvikles etter skader påført mitokondriene av forskjellige giftstoffer. Ingen vitaminer er påvist å føre til kreft, men hvis man først har en etablert svulst, bør man unngå sukker, kombinert med vitaminer som virker som kofaktorer i det ikke oksygenkrevende stoffskiftet. Generelt er det mulig å motvirke kreft ved å innta antioksidanter, og store doser vitamin C er i flere forsøk vist seg å motvirke kreft. 

Annonse:

Noen studier indikerer at et høyt nivå av vitamin B12 kan være forbundet med økt risiko for lungekreft. Risikoen virker å være svært liten, og andre studier har vist det motsatte. Vi anbefaler en artikkel fra 2017 som forklarer hvorfor det neppe er grunn til å engste seg for at tilskudd av vitamin B øker risikoen for lungekreft: https://theconversation.com/vitamin-b-supplements-linked-to-lung-cancer-heres-why-you-probably-dont-need-to-worry-82806. Et problem med studier som indikerer mulig sammenheng mellom vitaminer og kreft, er at mekanismene ikke er forklart. Slike funn kan derfor skyldes tilfeldigheter. DVP

Legg igjen et svar