Skip to main content

Kanadisk aviskjede sensurerer vitamin C-terapi

Kanadiske Postmedia Network trakk i mai en artikkel om nytten av store doser vitamin C mot hjernehinnebetennelse.1 Man skulle kanskje tro at det hadde nyhetens interesse at forfatteren, som er lege, anbefalte å behandle en alvorlig virussykdom med store doser vitamin C. Et slikt budskap er nesten umulig å få ut i norske aviser, og en norsk leges lisens ville bli truet om vedkommende fikk publisert det. Det samme gjelder i Canada, i hvert fall for Postmedia, et aviskonglomerat som inkluderer Toronto Sun, National Post, Vancouver Sun, Montreal Gazette og andre store aviser i blant annet Edmonton, Ottawa, Winnipeg og Calgary.2 Artikkelen omtalte de kliniske erfaringene til legen Frederick R. Klenner og presenteres her uavkortet.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Ken Walker   Oversatt/tilrettelagt Dag Viljen Poleszynski     Foto Shutterstock

Hva er en foreldres største tragedie? Det er tapet av et barn. Nylig ble et foreldrepar i Alberta anklaget for ikke å ha gitt sin 19 måneder gamle gutt tilstrekkelig pleie før han døde av hjernehinne-betennelse. Hvordan kan foreldre unngå å lide et slikt fryktelig tap? Hva kan leger lære av historien om denne dødelige sykdommen?

En kjærlig par trodde at deres barn hadde falsk krupp eller influensa og behandlet ham i to uker med naturmidler som hvitløk, løk, pepperrot og smudier med chilipepper. Men han sluttet til slutt å puste og døde etter å ha blitt kjørt til sykehuset. Femti prosent av tilfellene av hjernehinnebetennelse forekommer blant barn under fem år. Meningitt, en betennelse i hinnen som dekker hjernen, kan være forårsaket av en bakterie, virus eller sopp. I noen tilfeller, særlig ved viral meningitt, er infeksjonen mild, krever ingen behandling og varer en kort tid. Men bakteriell hjernehinnebetennelse kan være en dødelig sykdom som kan drepe i løpet av timer.


Den verste feilen foreldre kan gjøre, er å stille den fatale feildiagnosen influensa. Tidlige stadier av hjernehinnebetennelse kan lett forveksles med det. Men foreldre bør være klar over muligheten for at det er hjernehinnebetennelse hvis barnet har feber, kraftig hodepine, oppkast, klager over en smertefull stiv nakke, kalde hender og føtter, er forvirret, får krampe eller utvikler et flekkete utslett som ikke lar seg fjerne med trykk.

Dessverre oppførte dette paret seg som leger for lenge. På ett tidspunkt måtte de mate barnet med pipette. Kombinert med det faktum at sønnens kropp var så stiv at han ikke kunne sitte på en stol, burde alarmen ha ringt. Dette barnet trengte legetilsyn, en ryggmargsprøve for å bekrefte diagnosen og høye doser intravenøs antibiotika for å redusere risikoen eller motvirke varig hjerneskade og død.

Hva kan historien fortelle legene om hjernehinne-betennelse? I 1949 var Frederick Robert Klenner (1907–1984) familielege i Nord-Karolina da den store poliomyelittepidemien rammet Nord-Amerika. Klenner hadde verken opplæring i behandling av polio eller laboratorietilgang. Han fikk likevel ansvar for 60 pasienter som led av polio i et tidlig stadium. På den tida  fantes det ingen spesifikk behandling for å motvirke lammelse.

I 1948 hadde Klenner allerede kurert flere pasienter med viral lungebetennelse ved hjelp av intravenøs vitamin C. Han bestemte seg derfor for å gi sine poliopasienter opptil 30 000 milligram vitamin C intravenøst hver dag i 14 dager. Ingen av disse pasientene utviklet lammelser. Ironisk nok fikk jeg i 1949 polio mens jeg studerte medisin siste året ved Harvard, og jeg fikk også lammelser. Ingen av mine eminente professorer var imidlertid klar over nytten av massive doser intravenøs vitamin C.

Klenner presenterte sin epokegjørende forskning på det årlige møtet i Den amerikanske legeforeningen (AMA) i Atlantic City, New Jersey, 10. juni 1949. Han burde ha blitt tildelt Nobelprisen i medisin eller fysiologi, men hans oppdagelser klarte ikke å lage overskrifter noe sted i verden og samler fortsatt støv.

Inspirert av sine vitenskapelige oppdagelser rapporterte Klenner seinere at han hadde helbredet hjernehinnebetennelse (meningitt), hjernebetennelse (encefalitt), meslinger og andre sykdommer med store doser vitamin C intravenøst.3,4,5 Etter hans død har andre forskere bekreftet hans funn.6

Klenner la vekt på at kritisk syke pasienter alltid bør få store doser vitamin C når legen trenger mer tid for å stille en diagnose. Med mindre de hvite blodlegemene, som trengs for å bekjempe infeksjoner, er mettet med vitamin C, fungerer de som soldater uten kuler. Jeg tror at hans kloke råd kan redde liv i dag og kunne ha reddet livet til dette barnet.

Etter min oppfatning bør naturmidler kunne brukes oftere og er tryggere enn reseptbelagte medikamenter for en del medisinske problemer. Men jeg håper at de som er avhengige av egenbehandling, nå innser at man ikke skal behandle et mistenkt tilfelle av hjernehinnebetennelse med hvitløk og løk. Det er en oppskrift på katastrofe.

Jeg håper at dette paret ikke blir sendt til fengsel og at deres tre barn må vokse opp uten foreldre. De ser ut til å være kjærlige foreldre som gjorde en tragisk medisinsk feil. Men de verken ranet en bank eller begikk andre forferdelige forbrytelser. Tapet av et barn er mer enn nok straff.


[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Ken Walker (pseudonym for W. Gifford-Jones, f. 1924) studerte medisin ved Universitetet i Toronto (1946) og Harvard medisinske fakultet (1950). Han ble spesialist i allmenn kirurgi ved Strong Memorial Hospital, Universitetet i Rochester; Montreal General Hospital, McGill Universitet og i gynekologi ved Harvard. Hans ukentlige medisinske leder publiseres (vanligvis) i 70 kanadiske aviser, 10 i USA og internasjonale The Epoch Times. Han har en leserkrets på seks millioner, gir generelle råd og tar gjerne standpunkt i kontroversielle saker.

LES OGSÅ  Hold huden ung med livsstilsendringer og kosttilskudd

Han har skrevet ni bøker inkludert The healthy barmaid (2007) og biografiene You´re going to do what? The memoir of dr. Gifford-Jones (2000) og What I learned as a medical journalist (2013). Hans siste bok heter 90+ and how I got there (2014), alle tilgjengelige fra amazon.com eller amazon.co.uk.

For mange år siden klarte han med hell å få legalisert heroin for å motvirke smerter hos terminale kreftpasienter. Hans stiftelse donerte den gangen CD $500 000 for å opprette Gifford-Jones professorat i smertekontroll og palliativ behandling ved Det medisinske  fakultet, universitetet i Toronto.

Walker bor i Toronto med kona Susan, og paret har fire voksne barn. Han kan kontaktes via docgiff.com og e-post info@docgiff.com eller docgiff@sympatico.ca.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  Walker K. Newspaper syndicate censors vitamin C therapy. OMNS 8.5.2016. http://orthomolecular.org/resources/omns/v12n12.shtml

2.  http://www.postmedia.com/brands/

3.  Saul AW. Hidden in plain sight: The pioneering work of Frederick Robert Klenner, M.D. http://www.doctoryourself.com/klennerbio.html

4. Klenner FR. Observations on the

dose and administration of ascorbic

acid when employed beyond the range of a vitamin in human pathology.

Journal of Applied Nutrition 1971; 23: 61-88. http://www.doctoryourself.com/klennerpaper.Html

5.  Smith LH. Clinical guide to the use of vitamin C. Tacoma, WA: Life Sciences Press, 1988. https://www.seanet.com/~alexs/ascorbate/198x/smith-lh-clinical_guide_1988.htm

6.  Articles proving vitamin C cures infection. http://whale.to/v/c/index.html


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner