Kategorier
Karbohydrater gir ugunstig fettprofil i blodet
Nyere samlestudier (metaanalyser) har ikke funnet noen korrelasjon mellom risikoen for hjerte- og karsykdom og inntaket av mettet fett. På den annen side er det vist at en økende konsentrasjon av mettede fettsyrer i blodet øker risikoen for å utvikle diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom. Slike observasjoner indikerer at det ikke finnes noen sammenheng mellom mengden mettede fettsyrer i kostholdet og konsentrasjonen av fett i blodet. Slike sammenhenger er ikke skikkelig undersøkt i kontrollerte studier som har registrert inntaket av ulike matvarer over tid.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Amerikanske forskere studerte nylig 16 voksne med metabolsk syndrom (et forstadium til diabetes type 2 og hjerte- og karsykdom). I løpet av tre uker inntok de stadig mer karbohydrat (fra omkring 50 til 350 g/dag) i kosten samtidig som de reduserte inntaket av fett totalt og mengden mettet fett. Inntaket av mettet fett økte markant fra utgangspunktet etter overgangen til et lavkarbokosthold (fra 46 til 84 g/dag). Deretter reduserte de gradvis inntaket av mettet fett fra 84 til 32 g/dag og inntok samtidig 346 gram karbohydrater uten at det ble påvist noen endringer i andelen mettede fettsyrer i noen av blodets fettfraksjoner. Mengden mettet fett i blodet holdt seg relativt stabilt, men andelen (enumettet) palmitolsyre (cis-16:1n-7) i triglyserider og kolesterylestere (fettsyrer bundet til kolesterol) i blodet ble gradvis mindre etter hvert som inntaket av karbohydrater gikk ned. Når mengden karbohydrater i kosten økte, fant man en tilsvarende økning i blodets fettinnhold.
Studiene viste klart at det ikke finnes noen sammenheng mellom mengden mettede fettsyrer i kostholdet og konsentrasjonen av fett i blodet. I tillegg viste de at økende mengde karbohydrater i kosten øker blodnivåer av palmitolsyre, som regnes som en pålitelig markør for helserisiko. Et lavkarbokosthold med mye egg, helmelk, fett storfekjøtt og andre typer fett kjøtt bidrar ikke til akkumulering av mettede fettsyrer i blodet og øker heller ikke risikoen for metabolsk syndrom, inkludert hjerte- og karsykdom og diabetes. IM
Kilde:
Volk BM, Kunces LJ, Freidenreich DJ mfl. Effects of step-wise increasing in dietary carbohydrate on circulating saturated fatty acids and palmetoleic acid in adults with metabolic syndrome. PLoS One 2014; 9: e113605. http://www.plosone.org/article/info% 3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0113605