Skip to main content

Karotenoider for skarpt syn

Inntak av lutein, zeaxantin og andre karotenoider i grønnsaker og frukt motvirker at skarpsynet svekkes når vi blir eldre. Karotenoider ser altså ut til å motvirke makuladegenerasjon eller skader på netthinnen, der skarpsynssenteret er lokalisert. Tilstanden har lett for å oppstå når vi blir eldre. Skarpsynsvekkelse er den hyppigste årsaken til blindhet eller alvorlig synssvekkelse i den vestlige verden.

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.


For å undersøke om karotenoider kan motvirke skarpsynsvekkelse, analyserte forskerne to store databaser i USA som følger over 60 000 kvinner og 38 000 menn over tid. Alle deltakerne var 50 år eller eldre og hadde i utgangspunktet ikke skarpsynsvekkelse. Innholdet av karotenoider i blodet ble beregnet fra matinntaket før studien startet og ved oppfølginger underveis. Det viste seg at høyt inntak av lutein/zeaxantin korrelerte med redusert risiko for å få framskreden skarpsynsvekkelse. Det ble også funnet en viss reduksjon i risikoen ved inntak av andre karotenoider. Forskerne mener at denne studien bør få myndighetene til å anbefale økt inntak av frukt og grønnsaker som er rike på karotenoider, for slik å bidra til redusert forekomst av framskreden skarpsynsvekkelse. IM

Kilde:

Wu J, Cho E, Willett WC mfl. Intakes of lutein, zeaxanthin, and other carotenoids and age-related macular degeneration during 2 decades of prospective follow-up. JAMA Ophthalmology 20154; 133: 1415–24. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26447482



Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?