Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Katter, poter og temperament

Katter, poter og temperament

Hvilken hånd vi foretrekker å bruke, sier mye om motoriske ferdigheter og er koblet til aktiviteten i visse hjerneområder. Det spiller liten rolle om vi er høyre- eller venstrehendt. Viktigere er i hvilken grad vi foretrekker å bruke den ene framfor den andre hånda. For eksempel ser det ut til at en vag – i motsetning til sterk – preferanse for høyre eller venstre hånd øker risikoen for å lide av posttraumatisk stress eller psykoser.

Forskere har også undersøkt sammenhenger mellom katters foretrukne potebruk og deres atferd og personlighet. De kan også være høyre- eller venstrepotet. Forskerne fant ingen forskjeller mellom kattenes temperament og atferd basert på hvorvidt de oftest brukte høyre

eller venstre pote, bortsett fra at eierne oppfattet de som foretrakk høyre pote, som mer lekne. Som hos mennesker fant de forskjeller mellom katter med sterkere eller svakere preferanse for bruk av bare én pote. De ambilaterale kattene viste seg å være mer temperamentsfulle enn de som hadde klarere preferanser ifølge målinger med en test av ulike reaksjoner i samspill med andre. De ambilaterale kattene ble også vurdert som mer aggressive og mindre kjælne og vennligsinnede enn kattene med klare preferanser for potebruken.

Kilde:
McDowell LJ, Wells DL, Hepper PG mfl. Lateral bias and temperament in the domestic cat (Felis silvestris). Journal of Comparative Psychology 2016; 130: 313–20. http://psycnet.apa.org/record/2016-31965-001

You may also like
5G: Er Ericssons redning folkehelsas dødsstøt?
Trekk skogens luft med deg inn!
Grønn te motvirker skade av mobilstråling
Vitamin C mot kikhoste – del I

Legg igjen et svar