Skip to main content

Ketogent kosthold for nybegynnere

[wcm_restrict]

Boka Keto for nybegynnere med undertitlene ”Et banebrytende kosthold for vektreduksjon, velvære og god helse” og ”Lær hemmeligheten bak ketogent kosthold, med over 100 spennende oppskrifter. Ren, hel og naturlig mat for deg og alle du er glad i” sier i et nøtteskall hva den handler om. Har du et ønske om å begynne et nytt og bedre liv i løpet av året, kan denne boka være til stor hjelp.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Thore K. Aalberg     Foto Shutterstock

Forfatter: Martina Slajerova
Tittel: Keto for nybegynnere
Utgiver: Lille Måne
Utgivelsesår: 2018;(207 sider)
ISBN: 9788283110241
Pris: kr 349 (e-bok til kr 199)

Ikke alle som skriver gode og av og til banebrytende bøker om ernæring, er selv forskere. Forfatteren Martina Slajerova er opprinnelig fra Tsjekkia og har, som mange andre innenfor fagfeltet ernæring, selv slitt med sykdom. Hvis myndighetenes ernæringsråd og behandlingstilbud ikke hjelper, prøver de ofte noe annet. Forfatteren fikk kontroll over sin autoimmune sykdom og masse energi til sin travle livsstil ved å kutte ut sukker, korn og bearbeidet mat. Deretter utviklet hun og hennes partner en KetoDiet-App, seinere en blogg og i 2018 denne boka.


Det første kapitlet handler om vitenskapen bak ketogent kosthold. De andre seks kapitelene i den 207 siders boka er viet oppskrifter. 

LES OGSÅ  Rå kaker – og mye mer

Forfatteren beskriver hva et ketogent kosthold innebærer og avviser myten om at kroppen trenger glukose for å få energi. Når kroppen er ketotilpasset, erstattes forbrenningen av glukose med fettsyrer og ketoner, og blodets insulinnivå synker og dermed vekta. 

Hun skisserer tre faser i overgangen til et ketogent kosthold. I første fase kutter man ned karbohydratinntaket til maksimalt 20 gram per dag. I den andre fasen tilvennes man til kronisk ketose. Den kan være krevende, og enkelte opplever symptomer som kalles ”keto-flu”. Vi foretrekker norsk, det vil si at vi ville oversatt uttrykket til ”keto-influensa”. Det går imidlertid over etter et par dager. 

Boka inneholder oversikter over hvor mye karbohydrat det er i grønnsaker og bær, hvilke matvarer som er gode proteinkilder og hva som er det beste fettet. Den gir også oversikt over hvilke næringsmidler man må unngå om man vil være i ketose. I tillegg til korn og melvarer,  anbefaler hun å unngå quinoa og poteter, søt frukt, raffinerte (og dermed) betennelsesfremmende omega-6-fettsyrer (soya, solsikkeolje), øl, søt vin, søte drinker samt meierimelk, soya og gluten.


Forfatteren anbefaler å gå over til naturlige søtningsmidler som ikke øker blodsukkeret, dersom man ønsker noe søtt. Nøtter og frø i rimelige mengder hører med i et ketogent kosthold. Myten om at linfrø er ugunstig avvises bestemt, siden de snarere tvert imot er helsefremmende og inneholder rikelig med omega-3-fettsyrer. 

Boka har et eget avsnitt om ”Meieriprodukter – venn eller fiende?”. Det inneholder fire hovedargumenter mot, ingen for. Forfatteren er flink til å presisere at der er svært ulike toleransegrense når det gjelder hvor godt man tåler meieriprodukter. Et sted skriver hun at hvis slike produkter fører til økt blodsukker, bør bruken av ost og yoghurt reduseres. Meierimelk bør utelukkes. Flere av matoppskriftene inneholder melkeprodukter. På meg virker forfatteren noe ambivalent når det gjelder slike produkter. 

LES OGSÅ  Deilig vintermat uten melk og gluten

Belgfrukter bør unngås, men litt peanøtter er tillatt om man ikke er allergisk mot dem. For å unngå keto-influensa anbefaler forfatteren å fylle på med elektrolytter, spesielt natrium, magnesium og kalium. Boka viser gode kilder til magnesium og kalium og en bytteliste for hvordan man kan komme fra høy- til lavkarbokost. Ulike kosttilskudd anbefales også. Forfatteren slår et slag for ulike former for periodisk faste og hvordan man kan takle stress og søvnmangel. Hun har også med en oversikt over hva man kan spise for mye av og ulike favorittingredienser for å holde seg i ketose. Oppskrifter på smaksatt smør, og focaccia (et flatt, italiensk brød), som ifølge forfatteren inneholder ”veldig lite karbohydrater”, bidrar til en god start. Noen lesere vil kanskje spørre seg hva man skal spise når forfatteren advarer mot det mange er vant til, og får gode svar. 

Alle oppskriftene har en god oversikt over tidsbruk, ingredienser og en utførlig, meget lett forklart framgangsmåte. Nesten alle viser bilder av resultatet. Jeg ville bli svært forbauset hvis leseren ikke får vann i munnen av alle de lekre oppskriftene. Noen vil kanskje mene at det ikke er helt samsvar mellom hva som skrives i kapitlet om vitenskapen bak ketogent kosthold og oppskriftene. Forfatteren presiserer flere ganger at hver enkelt må kjenne på egen kropp hvordan han eller hun reagerer på ulike næringsstoffer.

Som en innføringsbok har den med det som trengs for at leseren skal kunne endre atferd. Forfatteren gjentar seg selv litt for ofte, og ikke alle gjentakelsene er pedagogisk like godt begrunnet. Når forfatteren nevner at en bør holde seg unna korn, skulle det ikke være nødvendig å anbefale at en også skal unngå gluten. 

LES OGSÅ  Om å vokse opp med trusselen om Harmageddon

Redaktøren har gjort en bra jobb med å tilpasse boka til norske forhold. En av de få svakhetene med boka er at mange av ingrediensene og navnet på noen av oppskriftene antakelig vil være ukjent for mange av leserne, og forfatteren gir ingen forklaringer på disse. Dette gjelder blant annet sitronzest, wakame, skirt-steaker, halloumi, bibimbap og COBB-salat. 

Opplysninger om mange av de anbefalte produktene står neppe på  innkjøpslista til de fleste, og kunne med fordel ha vært forklart bedre. Det hadde også vært fint om leseren fikk vite hvor de kan kjøpes. Boka har en referanseliste med 27 kilder, men bare et par av dem henviser til bokas kapitler.

Boka har en fantastisk layout, er meget godt redigert og svært oversiktlig. Imidlertid finner man den oversiktlige innholdsfortegnelsen over oppskriftene først i slutten av boka. Boka har svært få skrive- og tegnsettingsfeil, og språket flyter godt. Redaktør og konsulent for den norske utgaven er Karin Hvoslef. Boka er oversatt av Ida Andenæs.

Om anmelderen
Thore K. Aalberg (f. 1946) er cand.polit. (1977) med hovedfag i sosialpedagogikk, fagbokforfatter og homøopat.

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner