Skip to main content

Ketogent kosthold mot kreft

[wcm_restrict]

Med boka Keto for cancer fra 2017 har ernæringsfysiologen Miriam Kalamian fra USA skrevet standardverket om bruk av ketogent kosthold mot kreft.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Iver Mysterud . Foto Privat og Shutterstock

Teorien om kreft som stoffskiftesykdom får stadig mer vitenskapelig vind i seilene, selv om det virker langt fram til dette perspektivet er integrert i norsk helsevesen. Selv om det er vanskelig for forskere å få finansiell støtte til å gjennomføre studier om temaet, kommer det stadig undersøkelser som kaster lys over sukkerets rolle i å fremme kreftvekst og hvordan et ketogent kosthold kan hemme veksten. Dette er en viktig årsak til at ketogent kosthold brukes av stadig flere for å forbygge eller behandle kreft. En av dem som kan mest om temaet, er ernæringsfysiologen Miriam Kalamian. Hun kunne i utgangspunktet lite om temaet da hennes sønn Raffi ble diagnostisert med hjernesvulst i 2004. Standard terapier klarte ikke å motvirke at kreften utviklet seg videre, og det ble klart at noe radikalt måtte gjøres for å hjelpe Raffi. Da oppdaget Kalamian forskningen til Thomas N. Seyfried (f. 1946), som har arbeidet med kreft som en stoffskiftesykdom i vel tjue år og per i dag er verdensledende på dette feltet. Kort tid etter ble Raffi satt på et ketogent kosthold, altså et kosthold med ekstra mye fett. Hvordan det gikk med ham, skal ikke røpes her, men Kalamian omtaler regelmessig sine erfaringer med Raffi og ketogent kosthold i Keto for cancer.

Boka gir svar på grunnleggende spørsmål om ketogent kosthold og kreft: Hvor starter man? Hvordan kan man følge et slikt kosthold på en trygg måte? Hvordan kan man komme raskest mulig i gang med et ketogent kosthold? Hvor lang tid tar det før man kan vite at det virker? Kalamian bryter svarene ned i håndterbare deler. Man får presentert en liste over matvarer som fremmer ketose, en handlingsplan, ressurser, redskaper til å utvikle en personlig kostholdsplan og en metode for å følge og overvåke hvordan sykdommen utviklinger seg. Kalamian gir gode tips om hvordan man kan få til overgangen til et ketogent kosthold mens man navigerer i en ”ikke-ketogen” verden. Hun legger også inn tips om hvordan man kan bedre sin mentale og fysiske helse ved å innarbeide en helhetlig, helsefremmende livsstil som motvirker kreft. I tillegg oppsummeres forskning og kliniske erfaringer om kreft som stoffskiftesykdom og hvordan man kan bruke ernæring som behandling.Oppbygning

LES OGSÅ  Profet i eget land? Ikke Are Thoresen

Boka innleder med et forord av Seyfried før forfatterens forord. Deretter følger en innledning, 17 kapitler og etterord. I et vedlegg tar Kalamian opp problemer som kan oppstå når man følger et ketogent kosthold, og i et annet vedlegg presenterer hun tre sentrale matoppskrifter. Etter dette følger en ”ressursdel” med oversikt over bøker om ketogen metabolsk terapi, klassiske bøker om ketogent kosthold, kokebøker med oppskrifter på ketogen mat og andre av relevans for dem som er interessert i ketogent kosthold. Etter dette gir hun oversikt over hvor og hvordan man finner leger som driver integrert (helhetsmedisinsk) kreftbehandling, ernæringsspesialister om temaet, klinikker som tilbyr ketogent kosthold (ikke spesifikt for kreft) og podkaster og videoer, nettsider og blogger, ernæringsressurser og nettsteder der man kan lære mer. Etter denne omfattende ressursdelen følger en kort ordliste, en kapittelvis ordnet sluttnoteliste og stikkordregister. Boka inneholder ingen bilder, men noen få svart-hvitt-figurer.

Vurdering

Dette er en gjennomarbeidet, nyttig bok for alle som er interessert i eller rammes av kreft. Mange andre som ikke er spesielt opptatt av kreft, vil også ha stort utbytte av å lese den fordi Kalamian skriver mye generelt om ketogent kosthold. Boka inneholder mye informasjon presentert på en pedagogisk måte. Kalamian bruker alt hun har lært på et drøyt tiår med veiledning av mennesker som ønsker å følge et ketogent kosthold, både ved kreft og andre sykdommer. Hennes omfattende erfaringer skinner gjennom i alt hun skriver. Dette er en dame som vet hva hun driver med. Når det er sagt, er hun ikke en skråsikker bedreviter, men en som presenterer bruken av ketogent kosthold i den virkelige verden – med alle dens utfordringer og fallgruver. Hun nevner stadig problemstillinger der man per i dag ikke vet nok fordi det ikke er gjennomført forskning, men gir samtidig tolkninger og råd om hva den enkelte kan gjøre der kunnskapsgrunnlaget er usikkert. 

LES OGSÅ  Slik manipulerer industrien oss

Keto for cancer er en gave til alle som rammes av kreft og er interessert i å sette inn effektive kostholdstiltak. Kalamian skulle selv ha ønsket at den forelå da hennes sønn ble rammet av hjernekreft. Den oppsummerer kort og godt det man har behov for å vite for å bruke ketogent kosthold mot kreft, basert på dagens kunnskapsgrunnlag og Kalamian og andres omfattende erfaringer på dette feltet.

Ketogent kosthold mot kreft / 2019 / Helsemagasinet vitenskap og fornuft
Forfatter: Miriam Kalamian
Tittel: Keto for cancer: ketogenic metabolic
therapy as a targeted nutritional strategy
Utgiver: Chelsea Green Publishing
Utgivelsesår: 2017 (373 sider)
ISBN: 978-1-60358-701-3
Pris: £17,74 (heftet; www.amazon.co.uk)

Artikler om kreft som stoffskiftesykdom i Helsemagasinet

  • Poleszynski DV. Gir fett kreft? Nei, men det gjør sukker… VOF 2011; 2 (2): 72–6.
  • Poleszynski DV. Kreft, oksygen og fettsyrer. VOF 2012; 3 (3): 69–75.
  • Poleszynski DV. Er kreft en stoffskiftesykdom? VOF 2015; 6 (5): 38–41.
  • Poleszynski DV. En epokegjørende bok. VOF 2015; 6 (5): 42–7.
  • Bern L. Cancerfonden gir syke kostholdsråd! VOF 2015; 6 (7): 84–5.
  • Poleszynski DV. Sannheten om kreft – del I. VOF 2018; 9 (4): 60–7.
  • Poleszynski DV. Sannheten om kreft – standard-teorien utfordres. VOF 2018; 9 (5): 60–6.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om bokforfatteren»]Miriam Kalamian (f. 1953) arbeider med rådgivning og utdanning i ernæring og har spesialisert seg på bruk av ketogen diett. Hun har en mastergrad i utdanning fra den høyt rangerte privatskolen Smith College i Northampton, Massachusetts, og en master i humanernæring fra offentlige Eastern Michigan University utenfor Detroit. Hun driver ernæringsrådgivning for en rekke kroniske sykdommer.[/gdlr_box_icon]

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner