Kategorier
Kiropraktikk under graviditeten
Elisabeth Aas-Jakobsen (f. 1970) er en erfaren kiropraktor som spesialisert seg på å hjelpe kvinner og små barn. Her utdyper hun hva slags plager gravide sliter med og sine erfaringer med denne pasientgruppa.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Iver Mysterud Foto Shutterstock og Erik Ruud
– Omtrent halvparten av dem som kommer til meg første gang, er gravide, og de aller fleste har vondt i ryggen og i bekkenet, forteller hun.
– I tillegg har mange smerter i lysken, lår, symfysen, mellom skulderbladene og i nakken, og noen har hodepine eller migrene. De aller fleste lurer på om de har bekkenløsning eller en bekkenlåsning. Mange beskriver det som om de kjennes ut som om bekkenet låser seg, og at de mister litt kontakt med det ene beinet. Smertene påvirker livskvaliteten og søvnkvaliteten. Det kan være vondt å snu seg i senga, gå, plukke opp ting fra gulvet, gå i butikken eller gjøre husarbeid, delta i sosiale aktiviteter og leke med barna, fortsetter kiropraktoren.
Aas-Jakobsen forteller at mange kvinner opplever sitt aller første møte med ryggsmerter i svangerskapet, og de har aldri fått noen form for behandling tidligere for muskel- og skjelettplager. Derfor er de råd og den veiledningen de får i denne perioden sannsynligvis ekstra viktige.
– Mange er redde for smertene og for at de skal fortsette etter at de har født. De får motstridene råd og er engstelige for å gjøre noe som gjør at plagene blir verre eller kroniske. Noen er sykemeldt, selv om de fleste som kommer til oss, ønsker å gjøre det de kan for å kunne være i jobb lengst mulig, eventuelt å fungere med redusert sykemelding, forklarer Aas-Jakobsen.
Hun forteller at gravide ofte får høre at de bare må leve med smertene, at det er lite de selv kan gjøre og at smertene forsvinner så snart de har født. – Jeg opplever det som en utrolig takknemlig og viktig oppgave å jobbe med gravide og har erfaring for at kiropraktikk i svangerskapet effektivt kan fjerne eller redusere graviditetsrelaterte muskel- og skjelettsmerter. I tillegg er det verdifullt å kunne jobbe tett med fysioterapeuten når gjelder opptrening av bekkenbunn og stabiliseringsmuskulatur i svangerskapet eller etter fødselen, noe som oppleves av pasientene som positivt og viktig. Gravide responderer som regel raskt på behandling, ofte raskere enn andre pasienter, sier Aas-Jakobsen. – Mange er overasket over hvor mye bedre de blir av behandlinga og hvordan det da gjør det lettere for dem å bevege seg, trene og gjøre øvelser. Dermed klarer de å snu den onde sirkelen de er kommet i. Det er viktig å huske at selv en liten forbedring i smerte og funksjon hos gravide, kan ha en enorm påvirkning på livskvaliteten, avslutter den erfarne kiropraktoren.