Kategorier
Siste innlegg
Kiropraktikk i spansk perspektiv
Som kiropraktor i Spania har jeg møtt på utfordringer jeg ikke hadde i Norge. Her er nemlig ikke kiropraktikk regulert eller en beskyttet tittel. Hvem som helst kan kalle seg kiropraktor så lenge man betaler åpningstillatelse, 18 % moms og inntektskatt. Dette står i stor kontrast til Norge, hvor kiropraktikk er en integrert del av helsevesenet.
Tekst Aleksander Bjargo Foto privat/Shutterstock
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Kronikk»]I denne spalta publiserer vi kronikker med faglig tyngde. Alexander Bjargo er kiropraktor og bor og abeider i Spania.[/gdlr_box_icon]
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Kiropraktorene i Norge er primærkontakter med mange av de samme rettighetene som leger, og i tillegg er behandlingen momsfri og til dels refusjonsberettiget. Men misforstå meg rett, selv om lønnsbetingelsene og rettighetene var bedre i Norge enn her i Spania, har jeg ikke angret ett sekund på at min kone og jeg flyttet til Spania for over 8 år siden og startet Costa Blanca Kiropraktorsenter i Alicante like utenfor Benidorm.
Tvert imot har emigrasjonen gitt meg en unik mulighet til å være med å bidra til å definere hvilken retning min profesjon tar i et ”nytt” land. Jeg har kunnet delta aktivt i politiske diskusjoner og har bidratt til at to nye kiropraktorskoler er etablert i Madrid og Barcelona. Det er kun et tidsspørsmål før spanske kiropraktorer får offentlig autorisasjon med klare og tydelige definisjoner, noe som er særs viktig fordi det i Spania finnes et mylder av terapeuter som feilaktig påstår at de praktiserer kiropraktikk.
Norsk kiropraktortetthet på topp?
Selv i Norge, som kanskje har Europas største kiropraktortetthet, vil jeg påstå vi har et identitetsproblem når folk flest er usikre på hva forskjellene er mellom oss og andre tilsynelatende liknende profesjonsgrupper. Det skyldes dels for dårlig tydeliggjøring av kiropraktorene selv og dels mye feilaktig informasjon i media. Rett som det er leser jeg avisinnlegg om naprapati, og der står det at denne terapiformen er en god blanding av kiropraktikk og fysioterapi.
Det er ingen tvil om at dette kan være god markedsføring for naprapati, men utsagnet er dessverre milevis fra sannheten og faktisk ganske provoserende for en kiropraktor. Naprapati, manuell terapi, osteopati, fysioterapi og andre retninger har alle sin rett, men ingen av de nevnte terapiene har mye med kiropraktikk å gjøre. Med så mange tilsynelatende like terapeuter blir det særdeles viktig å tydeliggjøre forskjellene, ellers er jeg redd for at det hele blir en ”stor suppe” med ingredienser som pasienter ikke har forutsetning for å skille fra hverandre.
Kiropraktorutdanningen ved de 18 godkjente høgskolene/universitetene i USA1 er et femårig mastergradstudium på universitet eller høgskole2 hvor man fra første dag lærer om kroppen fra cellenivå, akkurat som på legestudiet. Etter ferdig studium kreves en ettårig turnustjeneste, som de fleste tar i Norge.
Kiropraktorer har flere undervisningstimer som omhandler røntgen og nevrologi enn legestudenter, men mens legestudiet har hundrevis av timer farmakologi, har kiropraktorstudenter tilsvarende mange undervisningstimer som omhandler vårt ”håndverk”: undersøkelse og behandling av nervesystemet med spesifikke leddkorreksjoner.
Kiropraktikk er bygd på tre fundamentale pilarer: vitenskapen (the science), kunstutøvelsen eller behandlingen (the art) og filosofien (the philosophy).
Behandlingsmetoden som kiropraktorer bruker er unik, selv om mange andre manuelle terapeuter kan få fram tilsvarende ”knekkelyder” hos pasientene. En kiropraktisk spesifikk leddkorreksjon etter nevrofysiologiske prinsipper er en kontrollert, presis og krevende manøver hvor man tar i betraktning alle plan som ryggvirvlene beveger seg i (x-, y- og z-vektorene for dem som måtte huske matte fra videregående).3
En spesifikk kiropraktisk leddkorreksjon må ikke forveksles med den generelle manipulasjonsbehandlingen som mange aktører i helsetjenesten anvender. En manipulasjon er ikke spesifikk og har som hovedmål å få bevegelse i leddet, uten å ta tilstrekkelig hensyn til leddets posisjon eller tilstand.
Kiropraktisk leddkorreksjon er en ferdighet som krever uttallige timers tørrtrening, visualisering og praktisk øvelse for å kunne mestre fullt ut. Som student følte jeg meg ofte ganske mørbanket etter å ha ”ofret” ryggen for mine medstudenter. Men tjenesten ble gjengjeldt, og som alle andre yrker som krever nøyaktig håndarbeid, slik som for eksempel kirurgi eller billedkunst, gjør øvelse mester.
Jeg deltok nylig på seminar i regi av Carrick Institute for Graduate Studies 4 en institusjon som representerer det absolutt nyeste innenfor vitenskapelig funksjonell nevrologi.5
Foreleserne forklarte årsaker til at manipulasjon av rygg og nakke der det ikke tas hensyn til den kombinerte, tredimensjonale leddbevegelsen, kan være direkte helseskadelig: Slik manipulering går på tvers av biomekaniske lover og utløser nervesignaler som hjernen tolker som traumer og bearbeider deretter. Konsekvensen er et unormalt nevrofysiologisk mønster, hvilket innebærer ytterligere smerter, muskelspenninger og i siste instans, feil leddbelastning.
Med andre ord: hvis du ligger på en behandlingsbenk og nakken blir vridd 90 grader til siden og så brått enda litt til, noe som også medfører smerte, bør varsellampene blinke. Se opp hvis kroppen føles overrotert, for da kan det hende at du utsettes for ”the million dollar lumbar roll”, et uttrykk vi studenter brukte på Palmer College of Chiropractic i Davenport , Iowa for grovmanipulering av korsryggen.
Jeg husker at vi som studenter spøkte med at en apekatt kunne lære det grepet på relativt kort tid og at vi brukte følgende metafor for å forklare forskjellen: hvis forstillingen på bilen din er skjev, vil du ha den manipulert eller korrigert?
I tillegg, den virkelige kunsten er å finne ut når og hvor man skal korrigere og ikke minst ikke skal korrigere. Hos en dyktig kiropraktor trenger du aldri være redd for å bli ”overjustert”.
Nervenes funksjoner
Det viktigste prinsippet bak behandlingen er forståelsen av nervesystemets oppgaver. Kiropraktikk handler om å gjenopprette optimal funksjon av hele kroppens nervesystem, hvilket betyr å få best mulig kommunikasjon mellom hjernen og alle kroppens celler. Man kan tenke på nervesystemet som selve harddisken /operativsystemet i datamaskinen som styrer alle programmene for å utføre alle tenkelige oppgaver. Det hele styres sentralt, og hvert program utfører de ordrene vi gir beskjed om skal utføres.
Tilsvarende tenker mange ikke over at maten fordøyes først etter at hjernen har gitt de nødvendige kommandoene til magesekken, bukspyttkjertelen, leveren og resten av fordøyelsessystemet. Ingen immunceller lages før nervesystemet har vurdert situasjonen og bestemt hvilken respons som er mest hensiktsmessig at immunforsvaret utfører.
Kroppens nervesystem er helt og holdent avhengig av et normalt bevegelsesmønster i ryggsøylen for å formidle de riktige signalene. En subluksasjon (svekket bevegelighet /hypomobilitet, funksjonsforstyrrelse) vil forårsake abnormale nervesignaler og kan medføre smerte og en rekke symptomer – ikke bare i muskel- skjelettsystemet som lumbago, isjias, nakke- armsmerter, brystsmerter, men også forskjellige typer hodepine, svimmelhet samt svekket funksjon til en rekke organer og kjertler. Kiropraktorene oppdager disse funksjonsfeil / subluksasjoner lenge før de gir smerter, symptomer, slitasjeforandringer eller andre helseplager.
Ulike tilnærminger
Tar du vare på ryggen din, tar du samtidig vare på det viktigste du har: hjernen og alle nervene som forgrener seg ut i fra ryggsøylen til alle kroppens celler og vev.
Halvparten av min pasientbase består av barn, gravide og personer uten symptomer eller plager, men som ganske enkelt ønsker så optimal nervetilførsel som mulig for helsas skyld. Hvis hensikten kun var å behandle muskel- og skjelettplager symptomatisk, er jeg redd for at denne pasientgruppa fort måtte ekskluderes. På vårt kiropraktorsenter har vi en misjon om å hjelpe våre pasienter til å realisere sitt fulle potensial både fysisk, intellektuelt og følelsesmessig. Dette høres ut som store ord, men det er helt i tråd med våre kiropraktiske forfedre og grunnleggere.6
En av mine aller beste venner, en profilert osteopat i München, har jeg fått anledning til å observere i praksis. Til tross for at han kan vise til fantastiske resultater og jeg opplevde hans pasienter som svært fornøyde, var metoden og grepene han brukte, helt ukjente for meg. Han var tilsvarende forbløffet når jeg behandlet ham. Vi fant veldig få likheter, men forsetter likevel å hjelpe våre pasienter på hver vår kant med gjensidig respekt.
Selv om kiropraktikken er bygd på en felles filosofi og alle godkjente kiropraktorer har samme, brede bakgrunn i anatomi, fysiologi og nevrologi, opplever mange at ikke alle bruker nøyaktig samme teknikk hver gang. Jeg ser ikke dette som en ulempe, og for pasientene kan det være en fordel fordi det alltid vil finnes en kiropraktor som passer akkurat for dem.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren«]Aleksander Bjargo er født i Oslo (1972) og tilhører en familie med flere kiropraktorer (far, to brødre og onkel er kiropraktorer). Han ble utdannet ved Palmer Chiropractic College, Davenport (Iowa), USA (1997) og hadde turnus ved Bryne Kiropraktorklinikk (Atle Aarre) og kiropraktor Atle Torstensen i Egersund. Han praktiserte som kiropraktor i Norge sju år og flyttet til Spania med sin kone Melissa Thelwall Bjargo i 2004. Familien bor i Albir, hvor han driver Costa Blanca Kiropraktorsenter og hun en nystartet helsekostforretning vegg i vegg. Familien er hyppig i Norge, både vinter, sommer og høst….[/gdlr_box_icon]
Kilder:
1. www.cce-usa.org/Accredited_Doctor_Chiro.html.
2. www.kiropraktikk.no.
3. Plaugher G. Textbook of clinical chiropractic. A specific biomechanical approach. Spinal Examination. Baltimore, MD: Williams & Wilkins, 1993.
4. www.carrickinstitute.org/.
5. Beck RW. Functional neurology for practitioners of manual medicine. Oxford: Churchill Livingstone, 2011.
6. Palmer DD. The science, art and philosophy of chiropractic. Portland, OR: Portland Printing House Company, 1910.