Skip to main content

Klar for å motvirke utvikling av demens

Helsemagasinet har i flere artikler satt fokus på den amerikanske nevrologen Dale E. Bredesen og hans protokoll for å motvirke utvikling av demens.1,2  Irene Shestopal er Norges andre lege som har fått systematisk opplæring i hvordan den brukes.

Tekst Iver Mysterud . Foto Shutterstock

Bredesen (f. 1952) har trolig utviklet den viktigste og mest effektive metoden for å behandle mild grad av Alzheimers sykdom i moderne tid. Tilnærmingen er bred og tilpasset hver enkelt pasient, og i sentrum står å optimalisere kroppens energistoffskifte. Protokollen omfatter å endre kostholdet, å ta et vidt spekter av tilskudd, å faste, å redusere stress, å få nok og god søvn og å trene regelmessig. I tillegg settes inn tiltak mot eventuell forgiftning av tungmetaller og/eller giftstoffer produsert av mikroorganismer. Ved behov arbeider man med hormonbalansen og stabilisering av blodsukkeret. Bredesens protokoll kalles ReCODE (Reversal of COgnitive DEcline), altså reversering av kognitiv svikt. Kognitiv svikt kan utvikle seg til Alzheimers sykdom, og derfor er det viktig å sette inn tiltak så tidlig som mulig for å motvirke at en pasient etter hvert får denne diagnosen. Fordi protokollen omfatter mye testing og tett oppfølging av lege, har Bredesen brukt mye tid på å lære opp kolleger fra hele verden. Gledelig nok har Norge med Irene Shestopal fått en lege som kan følge opp pasienter som ønsker å bruke ReCODE.

LES OGSÅ  B-vitaminer mot Alzheimers sykdom

Hvordan ble du interessert i Bredesens protokoll?

– Jeg hørte om den i 2015 under videreutdanningen min ved Institutt for funksjonell medisin (IFM) i USA. I 2017 deltok jeg på den årlige internasjonale funksjonellmedisinske konferansen, der jeg hørte på to forelesninger av Dale Bredesen. Jeg ble fascinert, men følte at jeg ikke hadde fått nok kunnskap til å bruke ReCODE på bakgrunn av disse forelesningene. IFM arrangerte flere sertifiseringskurs der man studerte ReCODE-protokollen og hvordan den skulle brukes, men jeg hadde dessverre ikke anledning til å komme til USA og delta. Jeg ble glad da jeg på våren 2018 fikk tilbud om å ta sertifiseringskurset på nettet, sier Shestopal.

Hvordan ble du sertifisert i bruken av ReCODE?

– Jeg tok et internettkurs i ReCODE, som inneholder 30 timer med forelesninger, annen informasjon, deloppgaver og slutteksamen. Jeg synes kurset var godt og vel verd pengene det kostet, svarer Shestopal. – Jeg er ganske fersk i dette feltet og ble sertifisert i mai 2018, legger hun til.

Hun forteller at det så langt hun har brakt på det rene, kun er utdannet én annen norsk lege i bruk av Bredesens protokoll. Dette er psykiater Tor Jacob Moe, som driver spesialistpraksis i Bergen. Han ble sertifisert ReCODe-behandler i 2017.

Har du rukket å behandle noen pasienter med ReCODE?

– Så langt bistår jeg én pasient med Alzheimers sykdom. Jeg har ikke hovedansvar for oppfølgingen, men familien bruker meg ved siden av sitt vanlige behandlingsapparat, sier Shestopal.

Hun vet ennå ikke hvordan hun vil bruke sin funksjonellmedisinske utdanning i framtiden, ikke bare når det gjelder ReCODE-sertifisering. – Jeg jobber for det meste i allmennpraksis akkurat nå og sitter med mye kunnskap som jeg bare delvis får brukt. Som allmennlege kan jeg igangsette en ordentlig funksjonellmedisinsk behandling et par ganger om dagen, men dette må jeg gjøre forsiktig. Jeg tar hensyn til eksisterende retningslinjer og til pasientens forståelse av sykdommen. Jeg har en rekke tanker og planer og finner nok ut av det etter hvert, avslutter Irene Shestopal.

LES OGSÅ  Er planteoljer skadelige?

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Irene Shestopal»]

Shestopal er født i 1956 og avsluttet sin legeutdanning ved Universitetet i Navarra i Spania i 1985. Hun er Norges eneste spesialist i funksjonell medisin, psykiater, hypnoterapeut og spesialist i allmennmedisin. Shestopal er utdannet ved Institutt for funksjonell medisin i USA. Hun er også Norges andre lege som er sertifisert i bruken av Dale E. Bredesens program for behandling av demens, ReCODE. Shestopal arbeider som fastlege, men har også privat praksis der hun vektlegger funksjonell medisin. Her tar hun hensyn til individuelle livsfaktorer, kosthold og genetikk i et helhetlig perspektiv.

Hjemmeside: http://www.integrativ-medisin.no/

E-post: legen@integrativ-medisin.no[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1. Mysterud I. Helhetlig terapi mot kognitiv svekkelse og Alzheimers sykdom. VOF 2017; 8 (7): 22–7.

2. Mysterud I. Suveren bok om Alzheimers sykdom. VOF 2017; 8 (8): 60–3.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner