Skip to main content

Klassisk musikk påvirker hjernen positivt, særlig Mozart

Hovedforskjellen mellom klassisk musikk og pop er at førstnevnte har unike egenskaper som stimulerer hjernen.

En rekke studier underbygger at klassisk musikk er bra for oss. Å lytte til eller å lære å spille et instrument gir bedre skolekarakterer og sterkere romlige resonneringsferdigheter. Dessuten reduserer det risikoen for hjernesvinn og bremser kognitiv tilbakegang.

Dette gjelder særlig effekten av å lytte til Mozart. For eksempel er hans musikk effektiv for å bedre tilstanden hos mennesker med epilepsi, der medikamenter ikke har noen effekt.

Struktur og harmoni

Når det gjelder effektene på hjernen, ligger hovedforskjellen mellom klassisk og popmusikk i kompleksiteten og strukturen. Klassisk musikk fra perioden 1600–1900 følger strenge strukturelle og harmoniske regler. Selv ikke-musikere vil legge merke til et problem med strukturen hvis en utøver gjør en mindre feil. Denne typen klassisk musikk legger betydelig vekt på proporsjoner, balanse og harmoni. I motsetning til dette følger andre former for musikk ofte ikke strengt disse strukturelle reglene. Menneskehjernen liker ”musikkens regler”.

Dette er tema for en artikkel i The Epoch Times 7. mai.


Vår kommentar:

Musikk gir ikke bare glede i hverdagen, men har stort terapeutisk potensial ved en rekke typer lidelser og problemer. Klassisk musikk har en rekke egenskaper som er ekstra lovende i terapeutisk henseende. Dette er det viktig at både terapeuter og folk som sliter, utforsker og tar i bruk. IM


Aktuelt fra Helsemagasinet:

Musikk som medisin

LES OGSÅ  Musikk med instrumenter lagd av søppel

Musikk versus medikament før operasjon

Oversiktsbok om hvordan vi påvirkes av musikk

Klassisk musikk reduserer blodtrykk, hjerterate og blodkortisol


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner