Skip to main content

Klinisk erfaring med ernæring og Alzheimers sykdom

Koshold kan gi reelt håp om forebygging og behandling av Alzheimers sykdom.

Tekst Iver Mysterud     

I USA finnes flere leger som har hatt stor suksess med å forhindre demens og til og med reversere  prosessen ved å gripe inn på et tidlig tidspunkt. Kommer man først inn på et seinere stadium i sykdomsutviklinga, kan et realistisk mål være å bedre en rekke symptomer og å stabilisere tilstanden. Vi skal se på to eksempler på leger med har omfattende erfaringer med pasienter med Alzheimers sykdom.

Allmennpraktikeren John Dommisse

Den amerikanske allmennpraktikeren John Dommisse har bred klinisk erfaring i å behandle folk med demens.44 Han tar blodprøver for å oppdage mangler eller ubalanser i nivåene av vitaminer, mineraler og hormoner, som alle kan forårsake demens. Deretter korrigerer han eventuelle mangler og ubalanser ved å gi pasientene optimale doser av riktige kosttilskudd. Dommisse tar regelmessig nye blodprøver av pasientene. Blodverdiene bestemmer hva slags behandling pasientene til enhver tid skal få. Ingen middelaldrende og eldre pasienter som har oppsøkt ham for dårligere hukommelse eller tidlige symptomer på Alzheimers sykdom siden 1981, har noensinne fått fullt utviklet sykdom. Dette gjelder vel og merke dem som har fulgt hans kostholdsråd. Selv om symptomene kan skyldes ernæringsfeil eller hormonelle mangler eller ubalanser, mener Dommisse likevel det finnes visse begrensninger i hva som kan oppnås: Dersom pasienten når et visst stadium i utviklinga, er hjernecellene døde, og intet kan gjøres for å gjenopplive dem, selv om de resterende hjernecellene fungerer bedre.

LES OGSÅ  Helhetlig terapi mot kognitiv svekkelse og Alzheimers sykdom

Det kan legges til at Dommisse har fått kritikk av Arizonas medisinske kontrollkommisjon for hans metoder i behandling av pasienter med Alzheimers og andre sykdommer.45

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Praktisk bruk av kokosfett«]Mary T. Newport er kanskje den legen som har mest kunnskaper om bruk av kokosfett, MCT-olje og ketonestere i behandling av Alzheimer-pasienter. Dette skyldes hennes erfaringer med å gi dette til sin ektefelle, omfattende lesing av faglitteratur, kontakt med ketonforskere og korrespondanse med en rekke pårørende som har forsøkt mellomlange fettsyrer som behandling av Alzheimer-rammede. Ingen vet per i dag om det er best å gi kokosfett, MCT-olje eller en blanding av dem, selv om alt sammen hjelper. Newport ga først sin mann kokosfett, men valgte etter hvert å gi begge deler for å være på den sikre siden når det gjelder å finne det beste for ham.
Newport skriver at man ved å ta mye fett for raskt, kan risikere å føle seg lett uvel i magen, eventuelt med kvalme, kramper og diaré. For å unngå slike symptomer bør man ta kokosfett med maten og starte med en teskje per måltid. Dette økes sakte i henhold til hva man tåler over en uke eller lenger. Hvis man skulle få diaré, anbefales å gå tilbake til foregående nivå og holde seg der noen dager før man igjen øker dosen.1, s. 330
Avhengig av kroppsstørrelsen anbefales å øke inntaket gradvis til fire til seks spiseskjeer per dag. Fettet bør spres over to til fire måltider. Imidlertid er ikke alle mennesker i stand til å tolerere så mye fett.
Man kan oppnå høyere og mer stabilt nivå av ketoner i blodet ved å blande MCT-olje og kokosfett. Én formel er å blande omkring 500 g MCT-olje og 350 g kokosfett i et sylteglass på en liter og øke inntaket gradvis. Også her anbefales å starte med én teskje. Blandinga holder seg flytende i romtemperatur.[/gdlr_box_icon]

LES OGSÅ  Ulike typer infrarød stråling

Lege og pårørende Mary T. Newport

Newport er spesialisert i nyfødtmedisin, men ble stadig mer interessert i aldringsmedisin da hennes ektefelle Steve begynte å vise tegn på Alzheimers sykdom rundt 2000. Han ble mye verre i 2004, og Mary oppdaget i 2008 ved en tilfeldighet at mellomlange fettsyrer noen ganger kan reversere eller i det minste stabilisere Alzheimers sykdom. Hun ga derfor Steve kokosfett, som er en rik kilde til slike fettsyrer. Resultatene var dramatiske allerede samme dag. Siden den gang har Steve til hvert måltid fått kokosfett beriket med MCT-olje sammen med annen mat. MCT står for ”medium chain triglyserides” (mellomlange triglyserider/fettsyrer), og denne olja inneholder noen av fettsyrene som er i kokosfett, mens mye av særlig laurinsyra er fjernet.

Allerede i 2008 skrev Newport en artikkel om emnet,8 som fikk stor spredning på nettet og bidro til å hjelpe en rekke personer. I 2011 kom boka Alzheimers disease,1 som i tillegg til omtale av Steve Newport, i ett kapittel også presenterer personhistorier til en rekke demente personer som har fått et bedre liv med inntak av mellomlange fettsyrer.

Når mellomlange fettsyrer allerede, ut fra en del forskning og klinisk erfaring, har vist seg å hjelpe mange mennesker med svekkelser i hjernen og/eller nervesystemet, mener Newport det er på tide å handle og å informere. Folk med Alzheimers sykdom har intet å tape på å forsøke med tilskudd av mellomlange fettsyrer. Dette er en vurdering VOF stiller seg helhjertet bak.

Les også:

Hvorfor ikke bli gammel og sprek?

Test din biologiske alder

Alzheimers sykdom: Kosthold, infeksjoner og fysisk-kjemiske miljøfaktorer

Stråling og Alzheimers sykdom

LES OGSÅ  Bidrar luftforurensning til Alzheimers sykdom?

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner