Skip to main content

Kolesterol versus totalkolesterol

Etter å ha begynt på lavkarbo har jeg lest at LDL-kolesterolet og HDL-kolesterolet øker. Hva gjør det med totalkolesterolet? Leger er bekymret for totalkolesterolet og generelt lavkarbo på grunn av dette og skremmer med økt risiko for hjerteinfarkt. 

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Jeg har hørt at det er forholdet mellom HDL og LDL som er viktig. Hva er deres fysiologiske filosofi bak dette temaet?


Øystein Søraa

VOF: Vi har publisert en rekke artikler om kolesterol og baserer oss blant annet på dr.med. Uffe Ravnskovs arbeider. Vår forståelse er at kolesterol ikke er en viktig indikator for mulig hjerte- og karsykdom. Kolesterol dannes i alle kroppens celler, inngår i alle cellemembraner og er nødvendig for å danne vitamin D3, gallesalter, koenzym Q10 og steroidhormoner. Et lavt nivå kan være en indikasjon på kreft, og et lavt nivå er forbundet med reduserte kognitive evner. Et svært lavt kolesterolnivå er ugunstig, mens et høyt nivå sjeldent er negativt.


Forestillingen om at et høyt kole-sterolnivå er farlig for hjertet, er et etablert dogme som for lengst er falsifisert. Forholdet mellom HDL og LDL sier dessuten lite så lenge man ikke måler undergrupper av LDL. Bruk av kolesterolsenkende midler (statiner) er generelt unødvendig, selv om de også fungerer som antioksidanter. Man kan få bedre antioksidative virkninger uten bivirkninger ved å innta vitamin C.

LES OGSÅ  Kolesterol, venn eller fiende?

Eldre personer med høyt kolesterolnivå er vist å leve lengre enn de med lite kolesterol i blodet. Langt bedre parametere ved måling i blodet er triglyserider (<1,7 mmol/L), glykosylert hemoglobin (HbA1c, 4–6% eller 20–42 mmol/mol) betennelsesmarkøren microCRP (referanseområde <5 mg/L) og eventuelt homocystein (referanseområdet 15–65 år: <15 µmol/L). Erfaringer viser at noen som lever på lavkarbokosthold, kan få lett forhøyet totalkolesterolnivå samtidig som de får svært lave verdier av triglyserider (<1 mmol/L), HbA1c og mikroCRP. På lavkarbokosthold blir det relativt mest store, lette LDL-molekyler og lite av de små, tette, hvilket er svært gunstig selv om LDL totalt er høyt. DVP


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner