Kategorier
Siste innlegg
Kompetansesenter innen testing og treningsveiledning
Utholdenhetstrening er i vinden som aldri før, og mange velger å investere i en pulsmåler. Andre ønsker ytterligere hjelp til å trene riktig, og da kan det være hensiktsmessig å teste sitt maksimale oksygenopptak, maksimale puls og melkesyreterskel under kontrollerte forhold i et laboratorium.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst og foto Iver Mysterud
Det finnes flere laboratorier og institutter som utfører slike tester i Norge. Vi ble med Ronnie W. Mathisen, som ønsket å la seg teste på Melkesyrefabrikken i Oslo. Melkesyrefabrikken reklamerer med å være Norges første kompetansesenter innen testing og treningsveiledning spesielt rettet mot treningsglade mosjonister. Senteret ble åpnet høsten 2011 og virker å ha solid kompetanse på utholdenhetstrening.
Initiativtakere til og utviklerne av Melkesyrefabrikken er nemlig skiessene Anders og Jørgen Aukland, en av Norges beste syklister gjennom tidene, Kurt Asle Arvesen, og den tidligere norske friidrettsutøveren og norgesmester på 400-meter Quincy Douglas. Med på laget er også den ivrige mosjonssyklisten og fagbokforfatteren1 Erik Alexander Nordby og sportssjef på Aukland-brødrenes privatlag (Team Xtra personell), Nils Marius Otterstad. Den daglige driften står Douglas, Nordby og tidligere landslagsløper i langrenn, Guro Strøm Solli for.
Mathisen ønsket å teste kroppens maksimale oksygenopptak (hvor mye oksygen man maksimalt er i stand til å puste inn per minutt), maksimalpuls (hvor mange slag i minuttet hjertet er i stand til å slå) og den såkalte melkesyreterskelen. Sistnevnte er den hjertefrekvensen hvor leveren omdanner like mye melkesyre til glukose som musklene produserer, eller alternativt formulert som den høyeste pulsen (hjertefrekvensen) man kan ha over tid uten at musklene hoper opp så mye laktat at de stivner.
Melkesyrefabrikken har utstyr for å utføre testen på både spinningsykkel og tredemølle (løping). Den tidligere utrente Mathisen, som har planlagt å trene for å være med i et landeveisritt, valgte å utføre testen på sykkel.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Tester og priser«]Melkesyrefabrikken tilbyr testing av maksimalt oksygenopptak (kr 700), laktatprofil (melkesyreterskel, kr 900), maksimalt oksygenopptak med laktatprofil (kr 1250), maksimalt oksygenopptak med laktatprofil og veiledning (kr 1750) og intervallveiledning (kr 800). Man kan lese mer testene på Melkesyrefabrikkens nettside (www.melkesyrefabrikken.no).
Steder å teste seg
I tillegg til Melkesyrefabrikken2 er det mulig å bli testet på blant annet Hjelp24 NIMI,3 Norges Idrettshøgskole4 og Olympiatoppen.5 Löplabbets butikker i Oslo, Trondheim og Bergen tilbyr testing av melkesyreterskel på tredemølle.6 Hjelp24 NIMI er hovedsakelig rettet mot medisin og rehabilitering, mens Norges Idrettshøgskole og Olympiatoppen primært er rettet mot toppidrett. Melkesyrefabrikken og Löplabbet derimot er hovedsakelig rettet mot mosjonister.[/gdlr_box_icon]
Testen
Før syklingen starter, blir testpersonen påført en pulsmåler koblet til en pc. Den som leder testen, følger nøye med på ulike verdier som leses av på pc-skjermen under hele testperioden. Testpersonen får festet noe som minner om en liten dykkermaske og tilkobles en slange som han puster gjennom. Et apparat beregner hvor mye oksygen som pustes inn og hvor mye karbondioksid som pustes ut igjen, og dermed kan maskinen regne ut hvor mye oksygen som fjernes fra lufta forsøkspersonen suger inn hvert minutt.
For å bestemme melkesyreterskelen gjennomfører testpersonen fire-fem intervaller à fire minutter med økende belastning. Startbelastningen settes etter testpersonens nivå og ligger vanligvis mellom 100 og 200 W. Deretter økes belastningen med 30 W per intervall. Melkesyreterskelen bestemmes ved å ta prøver av laktatinnholdet i blodet på hvert belastningstrinn. Dette gjøres ved hjelp av en liten bloddråpe fra et stikk i fingeren, og laktatkonsentrasjonen kan avleses direkte av et lite apparat.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Ronnie W. Mathisen«]Oslo-fødte Ronnie W. Mathisen (f. 1971) med nåværende bosted på Maura i Nannestad kommune i Akershus er lavkarboentusiast, blogger7 og kostrådgiver for lavkarbo-/høyfettkosthold. Han har levd på lavkarbo i 2,5 år, gått ned 30 kg på dette kostholdet og sitter nå som koordinator for fylkeslaget Oslo Akershus i Kostreform.8 Mathisen er tidligere utrent, men hadde gjennomført sju spinningøkter på tre uker da han ble testet på Melkesyrefabrikken 2. mai. Han planlegger å være med på et lengre sykkelritt i løpet av sommeren.[/gdlr_box_icon]
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Melkesyre versus laktat«]Melkesyre beskrives kjemisk som HLa og består av et negativt ladd ion (La–) og et positivt ladd hydrogenatom (H+). Forskjellen på melkesyre (HLa) og laktat (La–) er at laktat har ladning og avgitt hydrogenatomet. I energiomsetningen blir glykogen/glukose brutt ned til pyruvat. Ved utilstrekkelig oksygentilførsel omdannes pyruvat til melkesyre som veksler i en tilstand mellom HLa ? La– + H+. Sagt på en annen måte fører utilstrekkelig oksygentilførsel til økning i melkesyre, dannelse av laktat og hydrogenioner. Dette medfører stivhet i muskulatur og redusert prestasjon. Man måler derfor melkesyre (laktat) for å si noe om når (ved hvilken belastning) utilstrekkelig oksygentilførsel inntrer.9 [/gdlr_box_icon]
Når laktatprofilen avsluttes avhenger av testpersonens laktatverdier på de første belastningstrinnene, men skjer vanligvis ved verdier på 3-4 mmol/L. Etter laktatprofiltesten tas masken av, og testpersonen får en kort pause. Deretter tas masken på igjen, og andre hoveddel av testen tar til. Her skal testpersonen utsettes for 20 W økning hvert halvminutt inntil oksygenopptaket og pulsen ikke klarer å komme høyere (avlest på pc-skjermen). Det siste minuttet må testpersonen presse seg ganske hardt for å nå toppverdiene.
Mens testpersonen roer seg ned og tar seg en dusj, bearbeider testlederen dataene og tar utskrift som testpersonen får med seg hjem. De to setter seg ned og går gjennom resultatene, og dersom testpersonen ønsker, kan vedkommende få et anbefalt treningsopplegg basert på resultatene. Mathisen valgte å få et treningsopplegg han skulle følge i de kommende månedene, og så ble det avtalt en ny test om 8-10 uker for å se effekten av treninga.
Melkesyrefabrikken AS
Frognerveien 10
0257 Oslo
post@melkesyrefabrikken.no
www.melkesyrefabrikken.no
Kilder:
1. Arvesen KA, Nordby E. Best i Birken: på sykkel. Oslo: Tun, 2009.
2. www.melkesyrefabrikken.no.
3. www.hjelp24.no/nimi/.
4. www.nih.no.
5. www.olympiatoppen.no.
6. www.loplabbet.no/melkesyretest.
8. www.kostreform.no.
9. Kvinen S. Laktat og terskelbegrepet. Trim.no (www.trim.no/pub/art.php?id=527). [11.5.2012]