Skip to main content

Kopping ved senebetennelse

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Naturlig helbredelse»]I denne spalta får ulike terapeuter ordet for å fortelle om resultater fra deres praksis. Denne gangen slipper vi til akupunktør Joakim Taraldsen på Balderklinikken i Oslo.[/gdlr_box_icon]

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

En 55 år gammel mann ble henvist til meg med sterke smerter og redusert bevegelighet i begge skuldre. Det var mistanke om frossen skulder, det vil si en tilstand med smerter og nedsatt bevegelighet både aktivt og passivt. Pasienten hadde tidligere hatt hjerneslag som førte til lammelse på høyre side av kroppen, og smertene hindret nå all gjenopptrening. Smertene var så sterke at pasienten hadde store problemer med å kle av og på seg, og søvnen var også forstyrret.

To uker før han kom til meg, hadde han malt veggene i hytta. Dagen etter hovnet hele venstre arm opp, og begge skuldrene var smertefulle. Hevelsen gikk bort etter en dag, men smertene var like sterke. Smertene var lokalisert på midtre og bakre del av skulderen, gikk nedover mot albuen og var verst på venstre side. Han klarte ikke å løfte armene vekk fra kroppen. Mannen hadde ømme punkter langs delta-. triceps- og supraspinatusmusklene, det vil si på skuldrene, muskelen på baksiden av armen og de små musklene som går bak fra ryggen opp til toppen av overarmsbeina. Ved passiv bevegelse følte han liten eller ingen smerte.

LES OGSÅ  Oversikt over Vilhelm Schjelderups bøker

Basert på utløsende årsak, smertens karakter og de ømme punktene konstaterte jeg at det forelå en senebetennelse som i hovedsak stammet fra supraspinatus. Dette er ikke en helt korrekt beskrivelse, siden det egentlig ikke dreier seg om en betennelse, men smerter som skyldes forandringer i oppbyggingen muskelsenen på grunn av overbelastning. Denne tilstanden lar seg ofte lindre ved hjelp av kopping og akupunktur.


Muskelsmerter stammer ofte fra en bestemt bevegelse, og derfor må man undersøke en rekke muskler som utfører denne bevegelsen for å finne hvilken av musklene som i størst grad forårsaker smertene. Dette kan avdekkes ved hjelp av funksjonstester, palpering og anatomikunnskap. Den mest presise behandlingen gir alltid best effekt.


Ved første konsultasjon behandlet jeg begge skuldre med akupunktur og kopper over det involverte området og satte opp ny behandling påfølgende uke. Da klienten kom tilbake, var høyre side bra (den som var minst vond), men venstre side var fremdeles like ille.

Både kopping og akupunktur gir varierende respons dagene etter behandling. Derfor er jeg litt forsiktig ved første behandling for å se hvordan pasienten reagerer. Siden han responderte bra, kunne jeg gå hardere til verks for å fjerne smertene i venstre skulder.

Under andre behandling gikk jeg mer intensivt inn med akupunktur og satte koppene strammere på og over lengre tid. Tredje time ble igjen satt opp en uke seinere. Da møtte jeg imidlertid en smertefri pasient som kun ved full bevegelse kjente litt ubehag. Vi gjentok samme behandling, og jeg anbefalte å gjenoppta forsiktig trening.

Dette var et tilfelle som fort kunne blitt kronisk uten riktig behandling i tide. Smertene hadde ikke vart lenge, og de er da lettere å behandle enn om man venter lenge. Kroniske tilfeller av frossen skulder kan ta lengre tid for å få tilbake i full funksjon, men også dette lar seg behandle med kopping og akupunktur.

LES OGSÅ  Akupunktur mot hetetokter i overgangsalderen

Kopping er en integrert del av kinesisk medisin og brukes oftest i kombinasjon med andre behandlingsmetoder som akupunktur, varmebehandling, massasje og bruk av smertestillende krem på huden. Hvilke metoder som benyttes, dikteres av diagnosen.

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om artikkelforfatteren»]Joakim Taraldsen (f. 1988) fullførte i 2016 sin mastergrad i akupunktur ved Nanjing University of Traditional Chinese Medicine, med hovedfags-oppgave om frossen skulder. Han arbeider på Balderklinikken i Oslo. E-post: joakim.taraldsen@balderklinikken.no Nettside: www.balderklinikken.no[/gdlr_box_icon]


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner