Skip to main content

Kortene som flytter

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Prøv deg som tryllekunster»]Har du lyst til å lære noen enkle kortkunster som du kan bruke for å underholde deg selv og dine venner? På Leke litt-sidene i VOF finner du forklaringen til en kortkunst du kan prøve deg på. Lykke til. Magiske hilsener fra Kurt Bai.[/gdlr_box_icon]

Legg ut fire rekker kort med 15 i hver. Du fjerner 4, men fortsatt inneholder hver rekke 15 kort. Tell hver rekke og fjern nye 4 kort. Telle på nytt – det er fortsatt 15 kort i hver rekke.

Før du starter, fjerner du 4 kort fra stokken. Ikke fortell at du bruker 48 kort. Fordel kortene i bunker på bordet med forsidene ned i en firkant med antall kort som vist.

Rad (antall kort)

Rekke

1

2

3     

Sum

1

3

9

3

15

2   

9

9

3

3

9

3

15

Sum

15

15

I øverste og nederste rekke fra venstre til høyre har bunkene henholdsvis 3, 9 og 3 kort. Andre rekke inneholder to bunker (ingen i midten) med 9 kort i hver, totalt 30 kort. Når kortene ligger slik, ser du at uansett hvordan du legger sammen kortene i rekke 1 og 3 eller rad 1 og 3, blir summen 15 kort.

LES OGSÅ  Kortkontroll

Neste trekk

Etter at kortene er lagt ut, fjerner du ett kort fra toppen av hver av bunkene med 9 kort slik at du har igjen 44 kort. Ta nå ett kort til fra hver av bunkene med 8 kort og flytt dem til de fire bunkene med 3 kort hver. Da blir det 4 kort i hver av hjørnebunkene og 7 i hver av de fire i midten. Etter denne forflytningen inneholder forbausende nok hver av de fire rekkene fortsatt 15 kort.

Manøveren kan utføres tre ganger til, og hver gang vil hver rekke fortsatt ha 15 kort. Du har fjernet 16 kort, men summen er fortsatt 15. Dette virker merkelig, men dersom du ikler trikset en passende historie, blir virkningen enda bedre.

Kaker som illustrasjon

Omtal kortene som kaker, som en fattig bakerlærling skal passe på til en fest dagen etter. Bakermesteren påpeker at det er 15 kaker i hver av firkantens ytterkanter. De teller kakene nøye i for å være sikre på antallet. Lærlingen får beskjed om at alle kakene må være der neste morgen, ellers blir han anmeldt til politiet. Bakermesteren stoler ikke på lærlingen og stikker innom flere ganger om kvelden for å telle kakene.

Lærlingen tenkte på sine sultne barn og stjal fire kaker som han tok med hjem. Da han kom tilbake til butikken, ble han redd for at bakermesteren ville oppdage tyveriet. Da fikk han en god idé: Han tok fire av de gjenværende kakene og flyttet dem rundt på brettet. Mens han holdt på, kom bakermesteren, som lurte på hva han gjorde. Lærlingen forklarte at han bare flyttet kakene slik at de skulle beholde fasongen og ta seg bedre ut.

LES OGSÅ  Bridgeskolen: Svar på opplysende doblinger

Bakermesteren trodde ikke på ham og telte over, men fant fortsatt 15 kaker i hver retning. Da han var gått, flyttet lærlingen på fire av kakene og tok ytterligere fire med seg hjem. Fortsatt var det 15 kaker i to rekker og to rader. Dette kan gjentas fire ganger. Selv om 16 kaker er fjernet, er det alltid 15 kaker igjen når du teller opp!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner