Skip to main content

Kortkontrollkunsten

Har du lyst til å lære noen enkle kortkunster som du kan bruke for å underholde deg selv og dine venner? På denne siden finner du forklaringen til en kortkunst du kan prøve deg på. Lykke til!

Tekst Kurt Bai

Dette trikset kan du utføre uten at du behøver å berøre kortene etter at din venn har valgt sitt kort.

Be din venn ta et kort ut fra midten av kortstokken, huske det og plassere det tilbake på toppen av stokken. Din venn skal deretter kupere stokken (man tar en bunke fra toppen av stokken og legger på bunnen).

Tilskueren får kupere stokken på nytt tre-fire ganger. Deretter får han beskjed om å snu stokken med forsida opp og deretter kupere stokken igjen og igjen og igjen. Denne gangen holdes forsida på kortene opp. Deretter får han snu kortstokken med baksida opp og plasserer fingeren på kortstokken, hvoretter du forteller ham at kortet han trakk, ligger som nr. 25 fra toppen.

Når din venn presser fingeren på kortstokken, får du kortet til å stige oppover. La oss si du stopper når kortet ligger som nr. 5 fra toppen av stokken. Din venn får nå telle ned kort nr. 5 fra toppen av stokken. Kortet som finnes der, er det kortet din venn valgte.

For å utføre trikset må du ordne noen kort fra bunnen av stokken: Plukk ut hvilken som helst kortfarge fra toeren til kongen. Disse kortene plasseres i rekkefølge i bunnen av stokken.

Toeren legges underst, treeren nest underst og så videre oppover til kongen. La oss anta du velger sparfargen. Det er viktig å huske på at esset ikke er regnet med her. Det er ikke vanskelig å arrangere kortene på denne måten ubemerket.

Kortene plasseres nå på bordet, hvor trikset utføres som beskrevet. Din venn får trekke et kort fra stokken, ser på det og legger det tilbake på toppen av stokken. Når han kuperer kortstokken, vil de arrangerte kortene på bunnen av stokken komme oppå hans kort. Uansett hvor mange kuperinger han foretar, vil ikke kortene bli blandet, for det er kun topp- og bunnkortet som skifter plass. Etter at din venn har kupert kortstokken for eksempel 5-6 ganger, ber du ham snu kortene med forsida opp. Nå lar du ham fortsette å kupere inntil et spar kommer fram på toppen.

Uansett hvilket av sparkortene som kommer fram, vil det valgte kortet befinne seg et bestemt antall kort fra toppen av stokken, nemlig ett mindre enn verdien av kortet. La oss anta at når din venn har kupert noen ganger, ligger spar åtte øverst. Be ham nå snu stokken med forsida ned og å plassere fingeren på den.

Avslutt slik som beskrevet i ”trylleeffekten”: Fortell at kortet hans finnes på (spar 8 minus 1 =) nr. 7 fra toppen og ned. La ham telle et og et kort om gangen fra toppen av stokken til han kommer til kort nr 7 – og snu kortet! Det er hans kort.


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner