Kategorier
Siste innlegg
Kostdebatten i Sverige det siste tiåret
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Bloggernes hjørne»]I denne spalta får ulike bloggere ordet om noe de har på hjertet. Denne gangen slipper vi til Annika Dahlqvist fra Sverige, som har bloggen ”Dr Dahlqvists LCHF-blogg”.[/gdlr_box_icon]
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Jeg var selv overvektig og syk for 10 år siden. Med cirka 20 kg overvekt led jeg blant annet av utmatting, søvnproblemer, fibromyalgi, inflammasjoner i bevegelsesapparatet, irritert urinblære, irritabelt tarmsyndrom, magebetennelse (gastritt) og halsbetennelse. Jeg hadde spist fettfattig (spesielt hadde jeg unngått naturlig mettet fett) og fiberrikt i 20 år. Mitt energiinntak hadde vært basert på stivelse og protein. Til og med en del sukker var med ettersom ”ekspertene” sa at karbohydrater ikke kunne omdannes til fett i kroppen.
Etter et tips fra min datter begynte jeg i oktober 2004 å spise lavkarbokosthold og oppdaget til min overraskelse at jeg slapp det ”suget” som jeg tidligere ikke hadde klart å stå imot. Jeg klarte da å spise mindre mat og gikk dermed jevnlig ned i vekt. Da forsto jeg at det var det høye inntaket av karbohydrater som hadde forårsaket det suget som hadde plaget meg.
Jeg begynte da å søke informasjon om kosthold generelt og lavkarbokosthold spesielt. Jeg traff da på artikler av Uffe Ravnskov, som helt siden 1980-tallet i blant annet Läkartidningen hadde erklært at påstanden om det mettede fettets og kolesterolets farlighet var feilaktig fra begynnelse til slutt. Kolesterol er et livsnødvendig stoff som finnes i alle biologiske organismer, og kroppen vet best selv hvilke nivåer av det den skal ha. Mettet fett er det kroppen selv i stor grad er bygd opp av og er utmerket å spise.
Jeg begynte derfor å spise mer mettet fett og oppdaget da at jeg kjente meg mye mer opplagt og sterk, og fortsatte til og med å gå ned i vekt. Etter et par måneder på dette lavkarbo- og høyfettkostholdet innså jeg plutselig at jeg var blitt frisk fra alle mine symptomer og kramper. Jeg skrev mitt kostprogram og gikk ut i media med informasjon om hva jeg hadde oppdaget og fikk da kontakt med andre som hadde innsett samme sak. Vi startet en e-postliste som seinere ble en lukket Yahoo-gruppe der vi kommuniserte fram det som seinere ble kalt LCHF-kostmodellen: et kosthold med lite karbohydrat, normalt med protein og resten naturlig fett. Dessuten skulle maten inneholde så lite industrikjemikalier som mulig.
Jeg startet en blogg som snart ble godt besøkt og skapte oppmerksomhet. Media ble interessert, og mange aviser lagde bildereportasjer om meg. Etablissementet med Livsmedelsverket i spissen ble helt tatt på senga. De var helt innrettet på tesen om at karbohydrater med fiber og stivelse i spissen var sunt, og at mettet fett var skadelig for hjertet. De trodde først at LCHF var en forbigående ”motediett” og brydde seg ikke så mye, men etter hvert forsto de at dette var alvor. To diettikere i Värmland anmeldte mitt kostprogram til Socialstyrelsen i desember 2005, ettersom de anså at det var farlig for folkehelsa. Socialstyrelsen tok anmeldelsen på alvor og nedsatte en arbeidsgruppe som skulle utrede spørsmålet. Professor Christian Berne i Uppsala ble oppnevnt som ekspert. I januar 2008 kom hans konklusjon, som innebar at lavkarbokost var forenlig med vitenskap og etterprøvde erfaringer for å motvirke overvekt og diabetes, med forbehold om at pasientene ble fulgt opp når det gjaldt nivået av blodfettstoffer.
Godkjenningen skapte en enorm oppmerksomhet i Sverige og til og med utenlands, og debattens bølger har deretter gått høyt.
Mange har oppdaget at LCHF-kosten fungerer mot metabolsk syndrom, med tilhørende sykdommer som blant annet overvekt, kreft, demens og hjertesykdom, og er blitt entusiastiske talspersoner. En mengde blogger og diskusjonsfora på nettet har oppstått med LCHF som tema.
Den mest framtredende bloggeren er Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn.se, som mange tusen følger hver dag. Andreas er enormt ambisiøs og lager filmer med intervjuer med kjente personer innen ulike lavkarbomiljøer, noe som utgjør historisk viktige dokumenter i framtida.
Etablissementet arbeider imot så godt de klarer. Professorer skriver debattartikler der de støtter seg på sine titler og påstår at alle betydningsfulle eksperter mener at mettet fett er farlig for folkehelsa, samt at det er ”enighet” om dette. De forsøker å latterliggjøre og nedvurdere LCHF-leger. En kjent professor har kalt meg for en ”glad og useriøs entusiast fra Norrland”. Men stadig flere professorer har tenkt seg om og innsett at LCHF er den beste måten å spise på for å motvirke stoffskiftesykdommer.
Mange journalister har også tatt i bruk LCHF og våger å skrive om det i avisene. Framfor alt er det spørsmål om skade og nytte av naturlig mettet fett, framfor alt smør, som er kjernepunktet i debatten.
I løpet av årene er det kommet mange nye studier, metaanalyser og artikler som konkluderer at det ikke er farlig med mettet fett. Det mettede fettet øker ikke det ”farlige” kolesterolet, og det øker heller ikke risikoen for hjerte- og karsykdom. Etablissementet har imidlertid ikke gitt opp sin gamle oppfatning om fett. Professor Mai-Lis Hellenius reiser rundt i landet og holder foredrag for helsepersonell der hun svartmaler mettet fett og LCHF. Dette gjør at det blir en tiltakende kontrovers mellom helsetjenestefolket og en allmennhet, som får en økende erfaring med fordelene med LCHF.
For noen år siden startet noen av oss LCHF-ere tidsskriftet LCHF-magasinet. Det kommer ut med fire nummer per år.
Kveldsavisa Expressen har de siste par åra gitt ut et LCHF-bilag som kommer en gang i måneden, kalt Allt om LCHF. Det er journalister som skriver der, men de anstrenger seg for at det skal bli riktig. Bilaget kommer ut med 70 000 eksemplarer ifølge muntlige kilder. Det har antakelig stor påvirkning på allmennhetens kunnskap om LCHF.
Mens allmennhetens kunnskap om og erfaringer med LCHF øker hele tiden, maler etablissementet seg inn i et hjørne med sin LCHF-motstand. Kontroversen hardner dermed til, og man kan undres når ”ekspertene” vil gi seg og erkjenne at de har tatt feil om fettet i 40 år.
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Annika Dahlqvist»]Annika Dahlqvist (f. 1948) er spesialist i allmennmedisin, blogger på ”Dr Dahlqvists LCHF-blogg” (http://annikadahlqvist.com/), faglitterær forfatter og talsmann for LCHF-kosthold (lavkarbo-høyfett). Hun har gitt ut en rekke bøker, hvorav fem på norsk: Doktor Dahlqvists guide til LCHF – et revolusjonerende kosthold for optimal helse (2009) og Doktor Dahlqvists kokebok (2010), Matglede med lavkarbo – for en sunn og frisk hverdag (2010), Lavkarbo & matglede – kostholdet som gir deg god helse og en slankere kropp (2011) og LCHF – den skandinaviske lavkarbosuksessen (2011).[/gdlr_box_icon]