Skip to main content

Kosthold for barn med diabetes type 1

[wcm_restrict]

Jeg har en pasient som har en sønn på 9 år og som fikk påvist diabetes type 1 da han var 2½ år gammel. Han plages av kraftige svingninger i blodsukkeret, og mor har lest seg fram til at han i tillegg til insulin må innta en del karbohydrater i tilpassede mengder. Selv har jeg noe erfaring med steinalderkost, høyfett-/lavkarbokost og pasienter med diabetes type 2. Har dere kunnskaper, artikler eller forskning/kilder som tilsier hva han kunne gjort for bedre å regulere blodsukkeret?

Hvordan vil et høyfett-/lavkarbokosthold eller liknende påvirke ham? Han har naturligvis mye problemer om natten, og mor må opp og regulere blodsukkeret med å tilføre karbohydrater. Jeg abonnerer på magasinet deres og er superfornøyd med det dere skriver og tenkte at dere muligens kunne hjelpe meg videre slik at jeg kan hjelpe denne familien. 

Sascha Elsner

Eureka kiropraktikk Asker

VOF: Du finner en del tips om du leser vår todelte serie om lavkarbokosthold ved diabetes Helsemagasinet 1–2/2020. Flere pionerer behandlet både type 1 og type 2 med høyfettkosthold, eventuelt i kombinasjon med mosjon. Kliniske erfaringer har vist at det er mulig å klare seg nesten uten insulin selv om man er diagnostisert med type 1. Noen klarer seg helt uten fordi de mosjonerer jevnlig, noe som øker cellenes følsomhet for insulin, og bukspyttkjertelen danner som regel litt insulin, men ikke nok hvis man spiser en del karbohydrat. Hvorvidt gutten har en viss egenproduksjon eller ei, kan man undersøke ved å måle c-peptid i blodet hos legen. 

LES OGSÅ  Faste mot diabetes

Erfaringer viser at dersom man lever på høyfettkosthold (omkring 85 prosent fett og bare 2–3 prosent karbohydrat, det vil si 10–20 g/d), blir behovet for insulin minimalt. Forsøk med overvektige har vist at noen etter en fasteperiode på én måned har det helt fint med et blodsukkernivå så lavt som 1 mmol/L fordi de da er fullt tilpasset å leve på kroppens fett, som omdannes til ketoner. Mange som inntar ”normale” mengder karbohydrat, kan oppleve føling allerede ved et blodsukkernivå på 3 mmol/L. Som kjent fungerer hjernen utmerket på ketoner.

En gutt på ni år må følges opp nøye for å kunne tilpasse seg et høyfettkosthold. Det er mulig for de fleste å klare seg med svært lite insulin dersom man følger ovennevnte råd. DVP

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner