Skip to main content

Kosthold mot depresjon

[wcm_restrict]

Australske forskere ønsket å teste om det er mulig å motvirke depressive symptomer hos unge voksne ved å bedre kostholdet. De rekrutterte drøyt 100 deprimerte personer i alderen 17–35 år og som regelmessig spiste et dårlig kosthold. Det ble trukket lodd om hvilken halvpart som skulle følge et mer næringsrikt kosthold i tre uker eller ikke skulle endre kostholdet (kontrollgruppe). Graden av depresjonssymptomer ble målt på et standardisert skjema før og etter studien. 

  OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Kostholdsrådene var baserte på de australske myndighetenes anbefalinger, men også inspirert av et ”middelhavskosthold”. Deltakerne ble anbefalt å øke inntaket av grønnsaker, frukt, helkornprodukter, proteinrike matvarer, sukkerfrie meieriprodukter, fisk, nøtter, frø, olivenolje og kryddere som gurkemeie og kanel. De ble anbefalt å spise mindre raffinerte karbohydrater, sukker, fett, bearbeidet kjøtt og brus. Etter endt studie hadde forskerne et komplett datasett på 38 personer i hver av gruppene. Personene i kostholdsgruppa hadde fulgt kostholdsrådene til punkt og prikke og de rapporterte om mindre depresjonssymptomer enn folk i kontrollgruppa.

helseogkropp.no - lindre smerter

Helsemagasinets kommentar: Det er liten tvil om at personer med meget dårlig kosthold kan få det bedre mentalt ved å legge om til 

mer næringstett og lavglykemisk kosthold. Imidlertid finnes en rekke varianter av kosthold med lite karbohydrat (lavglykemisk, høyfettkosthold, proteinrikt kosthold) som vil kunne gi bedre psykisk helse. Noen av kostholdsrådene i denne studien kan for enkelte være problematiske for psyken, for eksempel for dem som ikke tåler glutenholdige kornsorter, enten de inntar helkorn eller fullkornprodukter. IM


Kilde:

LES OGSÅ  Hjernetrening for å mestre livet

Francis HM, Stevenson RJ, Chambers JR mfl. A brief diet intervention can reduce symptoms of depression in young adults – A randomised controlled trial. PLoS One 2019; 14: e0222768. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31596866

/wcm_restrict]

Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…?