Skip to main content

Kosthold og hjerte- og karsykdom

Hvilke faktorer bidrar mest til hjerte- og karsykdom på verdensbasis? Det ønsket tsjekkiske forskere å studere nærmere. De samlet inn data fra 158 land fra 1993 til 2011, inkludert om forbruk av 60 matvarer. Den kostholdsfaktoren som i størst grad korrelerer med økt risiko for hjerte- og karsykdom, er høyt inntak av karbohydrater, primært i form av kornprodukter, spesielt av hvete. Det ble også funnet at total mengde inntatt fett, dyrefett, protein og dyreprotein korrelerte med redusert risiko for død av hjerte- og karsykdom – det vil si at jo mer av disse matvarene som ble inntatt, desto lavere var risikoen for hjertesykdom.

Det ble også påvist at økte kolesterolverdier (over 5 mmol/l) korrelerte med redusert risiko for død av hjerte- og karsykdom i de fleste land. Forskerne fant også at jo høyere inntaket var av solsikkeolje, desto høyere var blodtrykket og risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom. Dette er ikke uventet, siden solsikkeolje inneholder mest omega-6-fettsyrer, som virker betennelsesfremmende i fravær av omega-3-fettsyrer. Disse resultatene er nok en indikasjon på at helsemyndighetenes syn på mettet fett og kolesterol ikke er i tråd med virkeligheten. IM

LES OGSÅ  Urolig hjerte

Kilde:

Grasgruber P, Cacek J, Hrazdira E mfl. Global correlates of cardiovascular risk: a comparison of 158 countries. Nutrients 2018; 10: 411. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29587470


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner