Støtt Helsemagasinet med en donasjon

Helsemagasinet utgis av Stiftelsen vitenskap og fornuft. Du kan bidra til at flere får tilgang til faglig baserte kunnskaper om hvordan du kan bedre din egen helse og folkehelsa generelt, og samfunnet bedre kan ivareta enkeltindividers behov for velferd, frihet, sikkerhet og identitet.
Stiftelsen trenger økonomisk støtte for på en best mulig måte kunne utføre slike oppgaver. Vi er takknemlige for ethvert bidrag eller donasjon uansett størrelse.

Stiftelsen vitenskap og fornuft
Bjerkelundsveien 8 B
1358 Jar

Print Friendly, PDF & Email
kr.
Personlig informasjon

Kredittkortinformasjon
Dette er en sikker SSL-kryptert betaling.

Totalt bidrag: kr. 20 One Time

Forside > Arkiv > 2018 > Kosthold og hjerte- og karsykdom

Kosthold og hjerte- og karsykdom

Hvilke faktorer bidrar mest til hjerte- og karsykdom på verdensbasis? Det ønsket tsjekkiske forskere å studere nærmere. De samlet inn data fra 158 land fra 1993 til 2011, inkludert om forbruk av 60 matvarer. Den kostholdsfaktoren som i størst grad korrelerer med økt risiko for hjerte- og karsykdom, er høyt inntak av karbohydrater, primært i form av kornprodukter, spesielt av hvete. Det ble også funnet at total mengde inntatt fett, dyrefett, protein og dyreprotein korrelerte med redusert risiko for død av hjerte- og karsykdom – det vil si at jo mer av disse matvarene som ble inntatt, desto lavere var risikoen for hjertesykdom.

Det ble også påvist at økte kolesterolverdier (over 5 mmol/l) korrelerte med redusert risiko for død av hjerte- og karsykdom i de fleste land. Forskerne fant også at jo høyere inntaket var av solsikkeolje, desto høyere var blodtrykket og risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom. Dette er ikke uventet, siden solsikkeolje inneholder mest omega-6-fettsyrer, som virker betennelsesfremmende i fravær av omega-3-fettsyrer. Disse resultatene er nok en indikasjon på at helsemyndighetenes syn på mettet fett og kolesterol ikke er i tråd med virkeligheten. IM

Kilde:

Grasgruber P, Cacek J, Hrazdira E mfl. Global correlates of cardiovascular risk: a comparison of 158 countries. Nutrients 2018; 10: 411. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29587470

Print Friendly, PDF & Email

Legg igjen et svar