Skip to main content

Kostholdskurs i sjampanjeluft

Dr. Holms hotell på Geilo har alltid vært opptatt av å ta vare på folks helse. Fra høsten 2013 kan gjestene også lære å spise riktig for å holde seg sunne og friske.

Tekst Anne Lene Johnsen     Foto Sveinung Sandsmark/Terje Bjørnsen

Legen Ingebrikt Christian Holm1 (1844-1918) startet sitt rekreasjonssted på Geilo i 1909 samtidig med at jernbanen fikk stasjon samme sted. I utgangspunktet var Dr. Holms et kurhotell for slitne bymennesker fra Oslo og Bergen. Den godeste ”doktor” Holm var spesialist på luftveissykdommer og hadde fra starten fokus på frisk natur som en del av behandlingen. Her kommer ordet sjampanjeluft fra.

Det ærverdige Geilo-hotellet har lang erfaring i å holde kostholdskurs, og i sommer starter deres nye konsept ”Kostholdsskolen”, et mat-, mestrings- og livsstilskurs med fokus på optimal ernæring basert på hvilket kosthold vi er best tilpasset fra naturens side. Deltakerne skal få et opphold som gir avslapning og rekreasjon på alle plan.m og kursledernes motto er  at ”din mat skal være din medisin og din medisin skal være din mat”.

LES OGSÅ  Brobyggerprisen 2012 til erfaren terapeut

– Vi er opptatt av en helhetlig tankegang når det gjelder kosthold, sier kursansvarlig Elin Slettemoen.  – Menneskets naturlige tilstand er å være fysisk og mentalt i balanse, og uten et optimalt kosthold er en slik tilstand ikke mulig. Optimal ernæring vil si å spise slik at vi holder kroppen i best mulig balanse. Dermed vil vi på en naturlig måte stabilisere blodsukkeret og dermed også vekten. Kroppen vår styres av hormoner, og mange mangler elementær kunnskap om hvordan dette fungerer i praksis. Det er dette vi ønsker å formidle i kursene våre.

Kursholderne er opptatt av at det skal være høy kvalitet på kurset og foredragene. Derfor arrangerer de forholdsvis små kostholdskurs med et sted mellom 8 og 16 deltakere.

– Kosthold er i tiden som aldri før og det er populært å avholde slike kurs på hoteller. Mange griper tak i en kjendis for å få gjenkjenning, men vi satser mer på innholdet, sier Slettemoen. – Vi vil på en grundig men lettfattelig måte forelese om grunnleggende ernæring, blodsukkerregulering, hormoner og hvordan dette henger sammen og påvirker oss.

Deltakerne fyller ut en helseprofil i forkant inkludert hva de måtte ha av blodprøver og lignende. På kurset justeres så kosten etter behovet til deltagerne, og deltakere og kursledere har en god dialog rundt dette.  På kurset settes deretter opp matplaner til hver enkelt. Kostholdet blir følgelig individuelt tilpasset den mengde fett og karbohydrater hver enkelt tåler. På kurset tas det også hensyn til allergier, matvareintoleranser og blodtypedietten. Alle bor på hotellet og deltar i felles måltider.  – Vi vil at man skal kunne snakke sammen ved bordet fordi vi har erfart at mye læring skjer under selve måltidene, sier Slettemoen.

LES OGSÅ  Nytt Akinon-kurs!

Deltakerne lager også frokost og middag selv. Matlaginga foregår i Dr. Holms sjarmerende “koketeater”, som er laget spesielt til dette formålet. Deltakere og kursledere hygger seg her med matlaging og etterfølgende sosialt samvær.

Avspenning er også en viktig del av kurset. Det starter derfor om morgenen med en næringsrik smoothie og 45 minutter trening/avspenning. Det blir også lagt inn litt fritid midt på dagen til “fri utfoldelse”, gåturer eller til å benytte spa.

Kursene retter seg mot ”nybegynnere” som er normalt interessert i kosthold og ønsker å lære om hvordan det vi spiser påvirker kroppen vår. Kurslederne planlegger på sikt oppfølgingskurs for dem som har vært på kurs eller kan litt mer.

– Mestring er et nøkkelord i våre kurs, påpeker Slettemoen. – Det viser seg at hvis man vil endre noe i livet sitt, er det avgjørende å mestre det man skal begi seg utpå. Dette gjelder ikke minst endring i kostholdet. Det må ikke gjøres komplisert og vanskelig å spise, noe som da kan oppfattes stressende, og mange vil dermed miste følelsen av å mestre. Da er det lett hoppe av den planlagte endringen og falle tilbake i gamle synder!

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Kurstilbud»]Kostholdsskolen består av tre nivåer: Helgekurs, dags- og halvdagskurs samt kostholdsforedrag. Hotellet tilrettelegger og skreddersyr opplegg etter behov.

Halvdagskurs for deg som vil komme i gang
Dette er et matnyttig og lærerikt kurs med fokus på både praktisk matlaging og foredrag. Kurset tar for seg grunnleggende prinsipper som deltakerne kan bygge videre på, gjerne ved å følge videregående kurs. Foredrag og matlaging tilrettelegges etter behov.
Pris: kr 995.-. Kurset settes opp for grupper/på bestilling.

LES OGSÅ  Det står alltid en kvinne bak

Heldagskurs for dem som ønsker å lære helheten om ernæring og livsstil
I tillegg til praktisk matlaging og foredrag setter kurset også fokus på stress mestring og avspenning. Foredrag og matlaging tilrettelegges etter ønske og behov.
Pris: kr 1750.-. Kurset settes opp for grupper/på bestilling.

Helgekurs for dem som ønsker et fordypende kurs i grunnleggende ernæring og prinsippene rundt dette
Noe av kursinnholdet er:
Er det vanskelig å vite hva som er sunn og usunn mat?
Hvorfor finnes det så mange motstridende kostholdsråd?
Hvorfor er det viktig med et stabilt blodsukker?
Ønsker du å lære å lage sunn mat på en enkel og rask måte?
I dags- og helgekursene er stressmestring (yoga, meditasjon, qi-gong) en naturlig del av programmet.

Kursansvarlige
Elin Slettemoen, kostholdsveileder og spaterapeut: Utdannet på Tunsberg medisinske skole. Kostholdsveileder + 21 års bakgrunn som hud- og kroppsterapeut, jobbet på Dr. Holms siden 1992 og har arrangert flere kostholdskurs tidligere.

Marina Wedenberg, ernæringsterapeut og fysioterapeut: Utdannet ernæringsterapeut fra Universitetet i Harstad, fysioterapeut, akupunktør, har hatt klinikk på Geilo siden 1992 og har drevet eget helsestudio.[/gdlr_box_icon]

Kilder:

1.  http://no.wikipedia.org/wiki/Ingebrigt_Christian_Holm


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner