Kategorier
Kostholdskurs for leger
Det tradisjonelle Solstrandkurset ble avholdt i mai på Solstrand hotell og bad i Os kommune. Kurset er en årlig, populær begivenhet i regi av Allmennlegeforeningen og samlet over 80 deltakere. Nytt av året var at hele to av fem dager ble satt av til kosthold.
OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.
Tekst Frode Lavik Foto Tone Smith-Sivertsen
Som allmennlege godt i gang med spesialisering innen allmennmedisin samt aktiv innen Kostreform, var dette kurset nærmest obligatorisk å få med seg. Det er ikke ofte at kurs for allmennleger handler om kosthold. Heller ikke på medisinstudiet vies kosthold/ernæring særlig mye oppmerksomhet. Derfor var det svært gledelig at kurskomiteen hadde satt sammen et imponerende utvalg forelesere som representerte både tradisjonelle ståsteder samt lavkarbokosthold.
Ernæringsprofessor Birger Svihus ved Universitetet for miljø og biomedisin på Ås (f. 1966) åpnet med å orientere om makronæringsstoffer og antydet at mange kunne ha fordel av å redusere karbohydratinntaket i forhold til gjeldende anbefalinger.
Hjertespesialistene Tor Ole Klemsdal (f. 1958) og Espen Rostrup (f. 1968) argumenterte så fra hvert sitt ståsted om fett og karbohydrater i forhold til hjertesykdom. Jeg synes at Rostrup tydeliggjorde hvilken betydning LDL-partikkelstørrelsen har for risikoen for å utvikle hjertesykdom og ”ryddet opp i” den overforenklede (men dessverre så altfor utbredte og etablerte) forestillingen om at et forhøyet nivå av LDL-kolesterol øker risikoen for hjertesykdom. Nyere forskning har vist at LDL-partikkelstørrelsen har større betydning for risiko for hjertesykdom enn nivået på LDL-kolesterol. Rostrup fikk fram at på lavkarbokosthold vil ofte nivået av LDL-kolesterol øke, men i favør av store, luftige LDL-partikler, som ikke øker risiko for hjertesykdom.
Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Henriette Øien (f. 1958) orienterte så om grunnlaget for de statlige kostholdsrådene, og den svenske vitenskapsjournalisten Ann Fernholm belyste negative helseeffekter av sukker og stivelse.
En paneldebatt ledet av Ann Fernholm fikk godt frem de ulike synspunktene der Klemsdal og Øien på sin side argumenterte fra det konvensjonelle ståstedet, og Rostrup og Erik Hexeberg (f. 1957) argumenterte for et lavkarbokosthold. Det ble ganske tydelig at uenighetene sentrerte seg om hvilken betydning inntaket av stivelse og mettet fett hadde for utvikling av hjertesykdom.
Professor Berit Johansen (f. 1958) holdt deretter et spennende innlegg basert på nyere forskning ved NTNU om sammenhengen mellom kosthold (les: karbohydrater), epigenetikk og inflammasjon. Sofie Hexeberg (f. 1960) orienterte deretter om erfaringer ved lavkarbokosthold ved inflammatoriske sykdommer.
På kursets andre dag ble deltakerne informert om at leder for Senter for sykelig overvekt i helse sørøst, Jøran Hjelmeseth, var forhindret fra å komme. Siden han tilhører dem som mener at kolesterol og fett er viktige årsaker til hjertesykdom, gikk forsamlingen glipp av slike argumenter. De over 80 allmennlegene i forsamlingen fikk i stedet høre Pål Jåbekk (f. 1982) gjøre rede for evolusjonære perspektiver på kosthold og trening; Sofie Hexeberg delte sine erfaringer med lavkarbokosthold for vektreduksjon; og Erik Hexeberg formidlet på en svært overbevisende måte hvorfor lavkarbokosthold bør inngå i behandling av diabetes. Klinisk ernæringsfysiolog og rådgiver for diabetesforbundet Anne-Marie Aas omhandlet samme tema fra sitt ståsted, som er basert på en konvensjonell oppfatning om kosthold. Imidlertid innrømmet hun noe overraskende at hun også gir råd om lavkarbokosthold til en del av sine pasienter.
De to dagene på Solstrand fikk virkelig satt kosthold på dagsorden, og forelesningene holdt gjennomgående høy faglig kvalitet. Det var gledelig at kurskomiteen under ledelse av Axel Heienberg (f. 1956) sørget for å belyse ernæring og helse ikke bare fra et tradisjonelt lavfett-/lavkaloristandpunkt, men også ved hjelp av dyktige og engasjerte forelesere som forfekter et lavkarbokosthold bestående av naturlig mat. Jeg håper at det etter hvert blir like naturlig med kurs i kosthold for allmennleger som i trygdemedisin, hudsykdommer og psykiatri, for å nevne noe!
[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om forfatteren»]Frode Lavik (f. 1977) studerte medisin ved Universitetet i New South Wales i Sydney (Australia) og ble uteksaminert i 2004. Etter fullført turnustjeneste jobbet han innen legevakt-, allmenn- og sykehjemsmedisin. Han har siden 2011 drevet klinikken Ernæring & Helse i Bergen sammen med sykepleier og ernæringsfysiolog Helene de Lange (f. 1972). Lavik arbeider for tiden som Lege i spesialisering på Røde Kors Haugland Rehabiliteringssenter.[/gdlr_box_icon]