Skip to main content

Kostreform for bedre folkehelse

Debatten om lavkarbokosthold har gått i bølger siden 1970 og skjøt ny fart for 9-10 år siden. I 2006 var tiden moden for å lansere en ideell forening av terapeuter og legfolk for å hjelpe dem som ønsker å finne et kosthold mer i pakt med menneskets genetiske arv.

Tekst Dag Viljen Poleszynski     Foto Privat

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Mine hjertesaker»]Foreningen kostreform ved overvekt og sukkersykdommer (KOS) ble stiftet 19. juni 2007 for å hjelpe personer som lider av plager eller sykdommer som følge av et for høyt inntak av sukker og andre karbohydrater. Foreningen har nå vel 1100 medlemmer.[/gdlr_box_icon]

Ideen til å danne en ernæringsforening som vektlegger lavkarbokosthold i et evolusjonært perspektiv ble unnfanget etter at undertegnede skrev om diabetes, sukkersykdommer/overvekt generelt og lavkarbokosthold i Mat&helse i 2006. Høsten 2005 samlet jeg informasjon om Norges diabetesforbund (NDF) og fant at de tilrådde sine medlemmer et kosthold dominert av karbohydrater – det samme kostholdet som enten hadde forårsaket eller opprettholdt deres sykdom.

Tanken om en ny forening

Ideen om å danne en ny forening oppstod etter diskusjon med Lillehammer-læreren Sjur Magnus, som i desember 2001 ble innlagt på fylkessykehuset på Stord med høyt blodsukker og diagnosen diabetes type 2. Der ble han satt på 90 i.e. insulin per dag for å normalisere blodsukkeret og ble bedt om å følge kostrådene til Norges diabetesforbund.

Sjur Magnus gikk kraftig opp i vekt etter å ha begynt med insulin og ble interessert i hvordan kostholdet påvirket sykdommen. Han kastet seg over bøkene til blant andre indremedisineren Fedon Lindberg1, legen Robert C. Atkins2 (1970-2003) den svenske ernæringsfysiologen Fredrik Paulún.3 Våren 2003 hadde han lært så mye om diabetes at han la om til et kosthold med lite karbohydrater og mye fett.

LES OGSÅ  Feil kosthold kan gi kviser

Etter fire dager4 kuttet han ut all insulin fordi fastende blodsukker var normalt. Sjur møtte likevel ingen begeistring fra sykehuslegene eller NDF. Tvert imot advarte de ham mot å spise lite karbohydrater og spådde at han snart ble syk igjen.5 Han ble støttet av Fedon Lindberg,6 som imøtegikk NDFs argumenter.

”Ekspertspådommene” slo ikke til: I løpet av et år mistet han cirka 28 kg og følte seg som et nytt menneske. Magnus har til dags dato beholdt god helse og er like slank og frisk.

Flere erfaringer

Høsten 2006 intervjuet jeg sykepleier Hannemor Hultqvist7 om hennes erfaringer med å følge et lavkarbokosthold mot sin type 2 diabetes og hennes multihandikappede sønn.8 Begge baserte seg på Fedon Lindbergs råd og fikk betydelig bedre helse; Hultqvist reduserte insulindosen fra 120 i.e. per dag til null på ca. 9 måneder.

Et intervju med fysiologen Victoria Telle Hjellset diskuterte utfordringene til foreldre av barn med diabetes type 1.9 Hun fulgte rådene til den polske legen Jan Kwas?iewski10 om å spise mye fett for å lindre diabetes type 111 og erfarte gode resultater for sønnen og egen vekt.

Samarbeid med NDF?

I 2006 var jeg jevnlig i kontakt med Sjur Magnus og foreslo på høsten at vi tok initiativ til å danne en ”alternativ diabetesforening” for å hjelpe folk til å legge om kostholdet og redusere bruken av insulin og medikamenter. Vi inviterte til en diskusjonsgruppe 26. oktober i Oslo med Victoria Telle Hjellset, Marianne-Sylvana Haug-Lunde og Fedon Lindberg og ble enige om å videreføre forslaget.

Den 10. november tilbød vi i brev til Diabetesforbundet12 vår ekspertise på lavkarbokosthold under deres ”fane”. Her la vi fram vårt ønske om å utvide tilbudet for sukkersyke og framla våre betingelser for å virke innenfor NDFs paraply. Brevet var signert av 12 personer på vegne av ”Gruppe for diabetes og insulinresistens”. Forslaget ble fulgt opp 13. november på vegne av 20 personer i en e-post hvor vi foreslo å utvide ”tilbudet til [NDFs] medlemmer til å inkludere kosthold med lite karbohydrater og mer fett for de som ønsker å gjøre seg mindre avhengig av insulin og medikamenter.”

NDFs Gro Holstad svarte med å invitere oss til et møte 19. desember i NDFs lokaler. Her møtte fire fra vår gruppe13 og seks fra NDF.14 Da NDF ikke ville inkludere lavkarbokosthold i sine tilbud, konkluderte vi at vi måtte opprette en forening som kunne ivareta våre interesser.

LES OGSÅ  Resistent stivelse

Stiftelsen av KOS

I arbeidet med å opprette en ny forening vokste kontaktnettet snart til over 100 personer. Våren 2007 bestemte vi oss for stifte foreningen 19. juni i Oslo i forbindelse med et fagmøte om lavkarbohydratkosthold15 hvor 200 personer deltok.

På stiftelsesmøtet deltok 35 personer, som vedtok å kalle foreningen Foreningen kostreform ved overvekt og sukkersykdommer (KOS). Vedtektenes § 1 løs slik:

”Foreningen skal bidra til bedre folkehelse ved å gi råd om årsaksrettet forebygging og behandling av sukkersykdommer, inkludert diabetes type 1 og type 2, overvekt og andre sykdommer/følgetilstander forbundet med insulinresistens eller ”metabolsk syndrom”.

Et viktig virkemiddel for å nå foreningens formål om best mulig blodsukkerkontroll og redusere risikoen for følgesykdommer er å legge om til et kosthold som inneholder en stor andel ferske, naturlige matvarer med et begrenset innhold av karbohydrater generelt, og spesielt til karbohydrater med lav glykemisk belastning. Dette vil bidra til at mange kan redusere eller slutte med insulin og/eller tabletter.”

Akronymet KOS ble foreslått av meg, som i et foredrag om foreningens grunnlag viste til Hippokrates (460-377 f.Kr.), ”legekunstens far”, som skal ha levd på den greske øya Kos. Hans motto ble vårt: ”La din mat være din medisin, og la din medisin være din mat”.

Hensikten med formuleringen ”sukkersykdommer” var å presisere at KOS favner videre enn overvekt og diabetes. Lavkarbokosthold kan bidra til å motvirke og helbrede/lindre alle sykdommer/plager forårsaket/vedlikeholdt av høyglykemisk mat, inkludert kreft, psykiske lidelser, immunsvikt, mage- og tarmsykdommer.

Ambisjonene

KOS ønsker å bidra til bedre folkehelse ved å informere pasienter og andre om betydningen av forebyggende medisin og kostomlegging. Foreningen fungerer som et åpent forum hvor flere samles under samme paraply: Lite karbohydrater kan bety alt fra et kosthold med 20-30 energiprosent i form av bønner, linser, frukt, grønnsaker, bær og grove kornprodukter til et kosthold med omkring 85 energiprosent fett og så lite karbohydrat som 4-5 energiprosent.

KOS mottar ingen økonomisk støtte fra kommersielle aktører i andre former enn som gaver uten bindinger. Vi prioriterer ingen samarbeidspartnere, men formidler alternativer til medlemmer og andre som søker hjelp, slik at de selv kan velge sin foretrukne vei til helse.

LES OGSÅ  Lavkarbokosthold i historisk perspektiv

Målet er å bidra til en omlegging av kostholdet slik at det passer menneskets genetiske arv, for derfor å motvirke ikke bare diabetes, men alle de minst 100 sykdommene/lidelsene som skyldes at vi spiser feil.16 Logg deg inn på nettsidene til KOS (kostreform.no) og bidra i kampen for en bedre folkehelse!

Kilder:

1.  Lindberg FA. Naturlig slank med kost i balanse. Oslo: Gyldendal Forlag AS, 2001.

2.  Atkins RC. Dr. Atkins’ nye slankerevolusjon. Oslo: Forlaget WEM3, 2001. 

3.  Paulún F. Alt om fettförbrenning. Finland: Arkmedia, 2000.

4.  Poleszynski DV. Trosset ekspertene – sluttet med insulin etter fire dager! Mat & helse 2006; 5 (1): 8-12.

5.  Poleszynski DV. Diabetesforbundet anbefaler insulin framfor riktig kosthold. Mat & helse 2006; 5 (1): 14-19.

6.  Lindberg F. Slår i hjel mange myter. Mat & helse 2006; 5 (1): 21.

7.  Poleszynski DV. Insulinfri etter 15 år som diabetiker! Mat & helse 2006; 5 (10): 28-32.

8.  Poleszynski DV. Multihandikappede Thomas lever lavglykemisk. Mat & helse 2006; 5 (10): 33. 

9.  Poleszynski DV. Hjelp! Mitt barn har diabetes. Mat&helse 2006; 5 (12): 67-71.

10.  Kwa?niewski J, Chyli?ski M. Homo optimus. Warszawa, PL: Wydawnictwo WGP, 2000. 

11.  Poleszynski DV. Kan ungdomsdiabetes helbredes? Mat&helse 2006; 5 (12): 72-6.

12.  Brevet ble sendt 10. november 2006 til Norges Diabetesforbund v/generalsekretær Bjørnar Allgot, ass. generalsekretær Gro Holstad, leder Anne Mette Liavaag og nestleder Linda Granlund.

13. Undertegnede, dr.med. Sofie Hexeberg, lærer Sjur Magnus og diabetessykepleier

Hege Borhaughøgda.

14.  Bjørnar Allgot, Gro Holstad, medisinsk rådgiver, dr.med. professor Trond Jensen, klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Aas, informasjonssekretær Kari Aasen, og informasjonskonsulent Linn Frenningsmoen.

15.  Møtet ble arrangert av Jørn Kristensen, daglig leder i Possibilities AS.

16.  Poleszynski DV, Mysterud I. Sukker – en snikende fare. Oslo: Gyldendal Forlag AS, 2004.


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner