Skip to main content

Kreativ fermentering for alle

Fermentering handler ikke bare om surkål og agurker. Om du har trodd det, bør du skaffe deg Gry Hammers siste bok.

OBS: Denne artikkelen er eldre enn 2 år. Informasjon kan være utdatert.

Tekst Anne Lene Johnsen


[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Gry Hammer
Tittel: Fermentering. Mat og drikke for glade tarmer og gode smaker!
Utgiver: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2016
ISBN: 9788202490560
Pris: kr 349[/gdlr_box_icon]

Gry-Hammer-FermenteringHer finner du massevis av oppskrifter; både på agurker og surkål, naturligvis, men også en mengde andre matvarer inkludert retter basert på blant annet fermentert (gjæret) mat, surdeig og myse; ketsjup, sennep og andre sauser; bakst, som rosinboller, sjokoladekake og kjeks; grøt, godteri og is, og drikker som kombucha-kaffe, juice og kamuflasjevin.


I tillegg til inspirerende oppskrifter som burde gi næring til kreativiteten hos alle som er interessert i å lage melkesyregjæret mat med gode bakterier, gir Hammer også enkle forklaringer på følgende: Hva fermentering eller melkesyregjæring er (det har ikke noe med melk å gjøre – det er en metode for å konservere og gjøre maten mer tilgjengelig), at bakterier som produserer melkesyrer, finnes i alle levende organismer, og at de blant annet bryter ned stivelse og proteiner i råvarer til flere ulike organiske syrer, inkludert aminosyrer, og senker pH-verdien i maten.

LES OGSÅ  Høyfettrevolusjonen

I boka finner du også beskrivelse av ulike fermenteringsmetoder, utstyr man trenger, prinsipper og tips for hvordan man går fram, en samling spørsmål og svar på vanlige “dette lurer jeg på”-spørsmål, samt en hel del referanser til både forskning og praktiske råd. Det gjør heller ingenting at boka er lekker å bla i, med innbydende bilder og matte ark. Denne boka må du simpelthen kjøpe!


Denne artikkelen handler om…



Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner