Skip to main content

Kreativ fermentering for alle

Fermentering handler ikke bare om surkål og agurker. Om du har trodd det, bør du skaffe deg Gry Hammers siste bok.

Tekst Anne Lene Johnsen

[gdlr_box_icon icon=»none» title=»Om boka»]Forfatter: Gry Hammer
Tittel: Fermentering. Mat og drikke for glade tarmer og gode smaker!
Utgiver: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2016
ISBN: 9788202490560
Pris: kr 349[/gdlr_box_icon]

Gry-Hammer-FermenteringHer finner du massevis av oppskrifter; både på agurker og surkål, naturligvis, men også en mengde andre matvarer inkludert retter basert på blant annet fermentert (gjæret) mat, surdeig og myse; ketsjup, sennep og andre sauser; bakst, som rosinboller, sjokoladekake og kjeks; grøt, godteri og is, og drikker som kombucha-kaffe, juice og kamuflasjevin.

I tillegg til inspirerende oppskrifter som burde gi næring til kreativiteten hos alle som er interessert i å lage melkesyregjæret mat med gode bakterier, gir Hammer også enkle forklaringer på følgende: Hva fermentering eller melkesyregjæring er (det har ikke noe med melk å gjøre – det er en metode for å konservere og gjøre maten mer tilgjengelig), at bakterier som produserer melkesyrer, finnes i alle levende organismer, og at de blant annet bryter ned stivelse og proteiner i råvarer til flere ulike organiske syrer, inkludert aminosyrer, og senker pH-verdien i maten.

LES OGSÅ  Vår late natur

I boka finner du også beskrivelse av ulike fermenteringsmetoder, utstyr man trenger, prinsipper og tips for hvordan man går fram, en samling spørsmål og svar på vanlige “dette lurer jeg på”-spørsmål, samt en hel del referanser til både forskning og praktiske råd. Det gjør heller ingenting at boka er lekker å bla i, med innbydende bilder og matte ark. Denne boka må du simpelthen kjøpe!


Denne artikkelen handler om…Kanskje du også vil lese…? 


Del gjerne med dine venner